Erişilebilirlik

FED Kararları Dünyayı Etkiliyor


Amerika Merkez Bankası FED’in ekonomik teşvikte kesinti yapması, faiz oranlarını yükseltiyor. Uzmanlar, bunun, gelişen ekonomilerde borsaların düşmesine ve para birimlerinin değer kaybetmesine neden olacağı uyarısında bulunuyor

Amerika Merkez Bankası FED, iyileşmekte olan Amerikan ekonomisine güven duyduğunu göstererek ekonominin eskisi kadar çok teşviğe gerek duymadığını bildirdi. Merkez Bankası’nın aldığı kararlar uyarınca faiz oranları artacak. Ancak bazı iktisatçılar, faiz oranlarının artmasının yükselen piyasalarda borsaların düşmesine ve para birimlerinin değer kaybetmesine yol açacağını söylüyor.

Amerika Merkez Bankası’nın ekonomik teşvikte bazı kesintiler yapması, faiz oranlarının yükselmesine yol açacak.

Yatırımcıların sermayelerini yükselen ekonomilerdeki piyasalardan Amerika’ya kaydırması, Türkiye dahil birçok ülkede borsalarda çalkantıya ve kurlarda oynamaya neden oluyor.

Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü uzmanı William Cline’a göre ekonomide en kötü günler geride kaldı: ”Piyasalar, ne olacağına dair tahminde bulunarak Amerika’da faizlerin yükselmesine kısa sürede uyum sağlayabilir. Amerika’daki faiz artışının en büyük etkilerini zaten geride bıraktık.”

Yatırımcılar, Amerika’nın düşük faiz oranı politikası nedeniyle daha fazla kar elde etmek için faizlerin yüksek olduğu yükselen piyasalara yönelmişti.

Yabancı yatırımcılardan gelen talepler, bu ülkelerdeki hisse senedi fiyatlarını yükseltmiş, para birimlerinin değerini arttırmıştı.

Wall Street’in tanınmış ekonomistlerinden Adelphi Üniversitesi profesörü Michael Driscoll, Amerika’nın faizleri yükseltmesinin bunu değiştirdiğini söylüyor: ”Eğer Amerika’daki faiz oranları biraz daha yükselirse sıcak paranın ve sermayenin bir kısmı Amerika’ya geri gelecek. Bu paralar, gelişmekte olan ülkelerin yükselen piyasalarını terkedecek.”

Merkez Bankası eski yetkililerinden Boston Üniversitesi profesörü Cornelius Hurley, yükselen piyasaların sermaye kaçışını engellemek için yatırımcılara daha fazla kar imkanı sunmaya çalıştığını söylüyor.

Cornelius Hurley: ”BRIC ülkeleri olarak bilinen Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin, para birimlerini korumak için faiz oranlarını yükseltmeyi düşünüyor. Bu adım, bu ülkelerdeki ekonomik faaliyetleri yavaşlatır.”

Gelişmekte olan ülkelerin faizleri yükseltmesi, yatırımcı çekebilir. Ancak konut satın almak ya da fabrika inşa etmek için gereken kredilerin daha pahalıya malolması ekonomik büyümeyi yavaşlatabilir.

Ekonomist William Cline, yükselen piyasaların çok büyük bir darbe almayacağı görüşünde: ”Yükselen piyasalar bu yıl makul bir büyüme içinde olacak.”

Yükselen piyasalardaki büyüme, Amerikan şirketlerinin yurtdışına ürün ve hizmet satmasını da kolaylaştıracak.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG