Erişilebilirlik

FED Faizleri Yükseltecek mi?


ABD Merkez Bankası’nın (FED) üst düzey yöneticileri iki gün sürecek para politikaları toplantısı için Washington’da biraraya geldi. Toplantıda yöneticiler, faiz oranlarını ne kadar ve ne zaman yükselteceklerini ele alacak.

Birçok ekonomist, FED’in 2008’den itibaren rekor seviyede düşük seyreden faiz oranlarını koruyacağını söylüyor. FED yetkilileri ucuz faizle kredi vererek kötü giden ekonomiyi canlandırmak için temel faiz oranlarını indirmişti. Birçok uzman, FED’in faiz oranlarını yükseltme kararını en erken Eylül ayında yapılacak toplantıda alacaklarını ve sonrasında da oranları yavaş yavaş yükseltmeye devam edeceklerini söylüyor.

FED Başkanı Janet Yellen’in, gazetecileri, toplantı sonrasında alacakları karar ve dünyanın en büyük ekonomisinin gidişatı hakkında Çarşamba günü bilgilendirmesi bekleniyor. FED’in iki temel görevi enflasyonu kontrol altında tutmak ve istihdamı güçlendirmek. ABD işsizlik oranında son dönemlerde keskin bir düşüş yaşanmasına rağmen, Yellen kronik işsizlerin sayısının çokluğu hakkındaki endişelerini dile getirdi.

FED uzmanları için enflasyon da başka bir endişe kaynağı. Uzmanlar, yıllık fiyat artışının %2’den düşük olmasının sağlıklı bir ekonomi için gerekli olduğunu söylüyor.

FED yetkililerinin, Pazartesi açıklanan rapor gibi birçok veriyi analiz etmesi gerekiyor. Pazartesi günü açıklanan veride, sanayi üretiminin yavaşladığı ortaya çıkarken, başka bir veriye göre de konut piyasası gereğinden fazla hareketli.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG