Erişilebilirlik

Fed Faiz Oranını Yükseltmedi ABD Borsaları Düştü


Amerika Merkez Bankası’nın (Federal Reserve) faiz oranlarını yükseltmeyip aynı tutma kararının ardından Amerikan borsalarında düşüş yaşandı.

Dow Jones günü yüzde 1,49 kayıpla kapatırken, S&P yüzde 1,1, Nasdaq ise yüzde 2’nin üzerinde düşüş kaydetti.

Fed Aralık ayında yüzde sıfıra yakın seyreden faiz oranını sekiz yıl sonra ilk kez yükseltmişti. Banka kararla ilgili açıklamasında, geçen ayki faiz arttırma kararının ardından borsalarda gelgit yaşandığını, petrol fiyatlarının düştüğünü ve dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin’in ekonomik durgunluğu idare etmede zorluk yaşadığını bildirdi.

Amerika Merkez Bankası açıklamasında küresel ekonomik ve mali gelişmelerin, bunların istihdam piyasası ve enflasyon üzerindeki etkilerinin yakından incelendiği, ekonomik görünüme yönelik tehditlerin dengelenmeye çalışıldığı da belirtildi.

Fed faiz oranını yüzde 0,25 ve 0,5 arasında tutmaya devam kararı aldı. Banka, Mart ayındaki toplantısında faiz oranlarını arttırıp arttırmayacağına dair bir işaret vermedi.

Amerikan ekonomisinin yavaşladığını doğrulayan Fed, bununla birlikte istihdam piyasasının geliştiğini, enflasyonunsa hala yüzde 2 hedefinin altında olduğunu açıkladı. Tüketici harcamalarının yüksek düzeyde kaldığına dikkati çeken son federal hükümet verilerinde, Aralık ayında emlak alımlarının da arttığının altı çizildi ve bunun 2007’den bu yana en iyi durum olduğu belirtildi.

Fed, enflasyon oranının kısa vadede yüksek kalmaya devam edeceğini bildirirken, petrol fiyatlarındaki azalmayla düşük enflasyonun geçici olduğu yorumunu sürdürdü.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG