Erişilebilirlik

FED: 'Ekonomik Küçülme Geçici'


FED: 'Ekonomik Küçülme Geçici'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Amerika Merkez Bankası FED’e göre ekonomi bu yıl %1,8 oranında büyüyecek. Bu çok yüksek bir oran değil, ancak Ocak-Mart döneminde kötü hava koşulları nedeniyle ekonomi yılın ilk aylarında küçülmüştü. FED Başkanı Janet Yellen'e göre, küçülme geçici

Amerika Merkez Bankası (FED) şimdilik faiz oranlarını değiştirmeme kararı aldı. Ancak banka yetkilileri, faizleri bu yıl içinde yükseltme seçeneklerinin hala geçerli olduğunun da işaretini verdi. İki günlük FED toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen, yıl başında kötü hava koşulları yüzünden yavaşlayan ekonominin daha sonra toparladığını söyledi.

FED’e göre ekonomi bu yıl %1,8 oranında büyüyecek. Bu çok yüksek bir oran değil, ancak Ocak-Mart döneminde kötü hava koşulları nedeniyle ekonomi yılın ilk aylarında küçülmüştü. FED Başkanı Janet Yellen, küçülmenin geçici olduğunu söyledi: “Yumuşak geçen birinci çeyreğe rağmen, tüketici harcamaları ve tüketici güvenine ait veriler iyiye işaret ediyor.”

İşsizliğin de bu yıl %5,5’den %5,2’ye düşmesi bekleniyor. FED faizleri yükseltmek için “tam istihdam ve düşük enflasyon oranını” ön koşul olarak belirlemişti. Yellen, bu iki koşul yerine gelmeden faizlerin artmayacağını tekrarladı: “Banka yönetim kurulu olarak, istihdam daha iyiye doğru gittiğinde ve orta vadede enflasyon oranı %2’ye indiğinde faizlerdeki ilk arttırımı yapmanın doğru olacağı kanaatindeyiz. Son toplantımızda bu koşulların daha oluşmadığı sonucuna vardık.”

Ancak bazı ekonomistler, son toplantıdan çıkan mesajlara bakarak, yıl sonuna doğru bir faiz artışı bekliyor. Skype üzerinden konuştuğumuz Gus Faucher de bu uzmanlardan: “Açıkladıkları veri tablolarından birinde 2015 sonunda faiz oranlarını nerede görmek istediklerine işaret ediyorlardı. Ayrıca ikisi hariç tüm FED yönetim kurulu üyeleri bu yıl içinde faiz oranlarında artış öngörüyor.”

Birçok uzman da, son dokuz yıldır ilk kez yapılacak faiz artışını Eylül ayında bekliyor. Ekonomist Mark Hamrick de aynı beklenti içinde: “Aslında bu FED yetkililerinin daha önce öngördüklerinden daha geç bir tarih. Daha önceki beklentimiz artışın bu ay içinde olacağıydı. Bazı ekonomistler de zaten, faiz artışı için gelecek yılın bekleneceği görüşünde.”

IMF de bir süre önce, piyasalarda oluşabilecek dalgalanmayı gerekçe göstererek FED’e faiz arttırımını gelecek yıla ertelemesi çağrısında bulunmuştu.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG