Erişilebilirlik

FED Başkanı’ndan Faiz Yükseltme Sinyali


ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen, ekonominin gelecek birkaç ayda faiz oranlarının artırılmasını değerlendirmeye alacak derecede ilerleme gösterdiğini söyledi.

Senato Bankacılık Komisyonu’nun oturumunda konuşan Yellen, ekonominin ‘ılımlı büyümesini’ sürdürmesini beklediğini belirtti. Yellen, faiz oranlarını artırmak için çok fazla beklenmesinin, enflasyonun yükselmesine neden olabileceğini ve FED’i gelecekte faiz oranlarını aniden artırmak zorunda bırakabileceğini, bunun da ekonomiye zarar verebileceğini kaydetti.

Ekonomik durgunluk sırasında FED ekonomik büyümeyi desteklemek için faiz oranlarını sıfıra yakın bir seviyeye indirmişti. Ancak ekonomi uzmanları, oranların çok uzun süreyle çok düşük seviyede tutulmasının ekonominin ‘aşırı ısınmasına’ neden olabileceğini ifade ediyor. Son 14 ay içerisinde FED, faiz oranlarını iki kez artırarak bugünkü %0,75’lik seviyeye getirdi. Bu oran tarihsel ortalamaların hala altında.

Enflasyonun da yılda %1,6 seviyesi civarında ilerlediğini ve %2’lik hedefe yaklaştığını kaydeden Yellen, enflasyonda hafif artışın sürmesini beklediğini söyledi.

FED Başkanı, hükümet harcamaları, vergiler gibi konularda olası değişiklikler ve dışarıdaki gelişmeler nedeniyle şu anda ekonomik görünüme dair ‘kayda değer bir belirsizliğin’ olduğunu da sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG