Erişilebilirlik

FED Başkanı’na Trump Soruları


ABD Merkez Bankası FED Başkanı Janet Yellen, ülkede ekonominin iyileşmeye devam ettiği ve faiz oranlarında artırıma gitme olasılığının güçlendiği mesajını verdi. FED’in Aralık ortasında faizleri yükseltmesi bekleniyor.

Yellen Kongre’nin ekonomi konulu oturumunun başında yaptığı konuşmada istihdam piyasasında iyileşmenin devam ettiğini, enflasyonun hedeflendiği gibi %2’nin altında olacağını belirtti.

Janet Yellen, faiz artışını ertelemenin mali istikrara zarar verebileceği ve resesyon riskini artırabileceğine de dikkat çekti; “göreceli yakın bir tarihte” FED’in faiz artırımının uygun olabileceğini söyledi. Yellen, artırımın aşamalı olacağını açıkladı.

Öte yandan ABD ekonomisi ile ilgili yeni raporlar da FED’in faiz artırımını destekler nitelikte. Konut inşaatı Ekim ayında yüzde 25,5 seviyesi ile son 20 yılın en yüksek artışını gördü. İşsizlik maaşı başvuruları da son 43 yılın en düşük seviyesinde.Tüketici Fiyat Endeksi, Ekim ayında %0,4 yükselerek, Nisan’dan bu yana en yüksek artışı gördü ve FED’in enflasyon hedefine daha da yaklaşıldı.

Oturumda Kongre üyelerinin Yellen’a, Trump’ın vergileri azaltma ve altyapı yatırımlarını artırma planlarının kamu borçlarına olası etkilerini sormaları bekleniyor.

Trump’ın seçilmesinden sonra, yeni başkanın ekonomi politikalarının kamu borçlarını artıracağı ve enflasyonu yükselteceği beklentisine giren yatırımcılar uzun vadeli tahvil alımına yönelmişlerdi.

Trump, yol, köprü ve havaalanlarını modernize etmek istediğini söylemişti. Janet Yelen de Kongre’nin alacağı ekonomik kararlarla FED’in faizleri düşük seviyede tutarak ekonomiyi canlandırma politikasına destek vermesini istiyordu.

Trump’ın başkanlığı FED’in politikalarında diğer açılardan da etkili olabilir. Trump, FED Yönetim Kurulu’nda halen boş olan iki üyelik için atama yapacak. Yönetim Kurulu, faiz politikalarını belirleyen para kurulunda ağırlıklı söz sahibi. Para Kurulu şu ana kadar faiz artırımında yavaş davranmaktan yanaydı. Trump’ın atadığı iki yeni isim daha farklı bir yaklaşım tercih edebilir.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG