Erişilebilirlik

FED Başkan Adayı Senato'da


FED'in ilk kadın başkanı olması beklenen Janet Yellen
FED'in ilk kadın başkanı olması beklenen Janet Yellen
Başkan Barack Obama’nın Amerika Merkez Bankası (FED) başkanlığına aday gösterdiği Janet Yellen, ülke ekonomisinin 2008 mali krizinden sonra gelinen noktada güçlü olduğunu ancak hala FED’in desteğine ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Ben Bernanke’den Ocak ayında boşalacak FED Başkanlığı görevine Obama tarafından aday gösterilen Yellen Perşembe günü Senato Bankacılık Komisyonu’nca düzenlenen oturuma katıldı. Oturumda, Yellen’in FED başkanlığına uygun olup-olmadığı gözden geçirilecek ve görüşmelerin sonunda adaylığı oya sunulacak.

Komisyondaki Cumhuriyetçi üyeler, FED’in ekonomiyi canlandırma amacıyla başlattığı parasal genişleme programına karşı çıkıyor. Oturumda da Yellen’in bu politikaya verdiği destek nedeniyle ağır eleştiriye uğraması bekleniyor.

Adaylığı, Senato genel kurulunda da onaylanırsa Yellen, FED başkanlığına getirilen ilk kadın olacak.

Senato Bankacılık Komisyonu oturumu başlamadan önce Yellen yazılı bir açıklama yayınlayarak, Amerika’nın 2008 mali krizinden bu yana önemli ilerleme kaydettiğini söyledi. Yellen, 2010’den bu yana ekonomide 7 milyon 800 bin yeni iş alanı yaratıldığını, konut ve otomotiv sektörlerinin yeniden canlandığını belirtti.

Yellen, bununla birlikte, Amerikan ekonomisinin resesyondan bu yana kaybettiği gücü tam olarak geri kazanabilmesi için yapılması gerekenler olduğunu söyledi. 67 yaşındaki ekonomist, Ekim ayında açıklanan %7,3’lük işsizlik oranının hala çok yüksek olduğunu ve bunun ekonominin potansiyelinin altında performans gösterdiğinin işareti olduğunu vurguladı.


Yellen, yazılı açıklamasında FED’in ekonomiye desteğinin devam etmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Merkez Bankası halen her ay 85 milyar dolarlık varlık alımı yaparak kredi maliyetlerini düşük tutmaya ve bu şekilde yatırım ve tüketim harcamalarını canlandırmaya çalışıyor.
FED, ekonominin düzelmesi halinde 2014 ortasından itibaren bu programa son verebileceğini açıklamıştı. Ekonomide görülen düzelme belirtilerine göre varlık alımları gelecek aydan itibaren de azaltılabilir.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG