Erişilebilirlik

FED: Amerikan Ekonomisi 'Orta Hızda' Büyüyor


Amerika Merkez Bankası
Amerika Merkez Bankası

Amerika Merkez Bankası yetkilileri Amerikan ekonomisinin “orta hızda” büyümeye devam ettiğini; ekonomik teşvik programına planlandığı gibi Haziran ayında son verilebileceğini söylüyor.

Merkez Bankası toplantısında temel faiz oranı yüzde 0 – 0,25 arasında bırakıldı. Yetkililer, faiz oranının daha uzun süre düşük seviyede tutulacağı konusunda güvence verdi.

Toplantının ardından ilk kez yapılan basın toplantısında Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, son 70 yılın en büyük ekonomik krizinin ardından toparlanmanın “yavaş” olduğunu kabul etti. Bernanke, Amerikan halkının sabırsızlığını anlayışla karşılamak gerektiğini vurguladı.

Merkez Bankası yetkilileri enerji ve diğer hammadde fiyatlarının artmasının, Amerika’da enflasyonu arttırdığına dikkati çekti. Ancak yetkililer fiyat artışının etkisinin sınırlı olacağını düşündüklerini belirtti.

Amerika’da halen 13 milyon işsiz var. Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke yüzde 8,8 olan işsizlik oranını düşürmenin zaman alacağını da kaydetti.

Benzin fiyatlarının artmasının tüketicileri olumsuz etkilediğini bildiğini söyleyen Bernanke, genel anlamda enflasyon oranını düşük tutmanın ötesinde Merkez Bankası’nın bu alanda yapabileceği fazla bir şey olmadığını belirtti. Bernanke enflasyon oranının kontrol altında tutulmasının hayati olduğunu vurguladı.

XS
SM
MD
LG