Erişilebilirlik

FBI Yeniden Clinton’ın Peşinde


Federal Soruşturma Bürosu, Demokrat Başkan adayı Hillary Clinton’ın, dışişleri bakanlığı döneminde resmi yazışmalarını özel bir elektronik posta sunucusu üzerinden yapmasıyla ilgili soruşturmayı yeniden açıyor.

FBI Başkanı James Comey, Cumhuriyetçi Kongre üyelerine hitaben yazdığı mektupta, Büro’nun, soruşturma konusu olabilecek bazı elektronik yazışmaların bulunduğu bilgisine ulaştığını söyledi. Comey, FBI görevlilerinin söz konusu yazışmaların gizli bilgiler içerip içermediğini inceleyeceğini de kaydetti.

Comey, bu soruşturmanın ne kadar sürebileceği konusuna ise açıklık getirmedi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, gelişmeyi sürpriz olarak niteledi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan ise yeni soruşturmayı “geç kalınmış bir adım” olarak niteledi.

Cumhuriyetçi aday Donald Trump ise, “FBI’ın Clinton’ı yargıya sevketmeme hatasından döneceği” için mutlu olduğunu söyledi.

Demokrat aday Hillary Clinton, bakanlığı döneminde resmi yazışmalarını devlete ait sunucular üzerinden yapmaması nedeniyle sık sık eleştiriliyor. FBI, bu konuda 2015 yılında soruşturma açmış ve Temmuz ayında Clinton’ın herhangi bir suç işlememiş olduğu sonucuna varmıştı.

O dönemde FBI Direktörü Comey, Clinton’ın gizli bilgileri korumada son derece dikkatsiz davrandığını söylemişti.

Clinton ise, özel sunucuyu, kendisine daha rahat olduğu için seçtiğini söylerken, Demokrat adayı eleştirenler, Clinton’ın bunu kamuoyundan bilgi saklamak için özellikle yaptığına inanıyor. Bu şekilde Clinton’ın “Bilgi Edinme Özgürlüğü” yasasının kapsamından çıkmayı umduğu kaydediliyor.

İlk soruşturma sonrasında FBI, Clinton’ın özel sunucudaki “gizli” ibareli yazışmaları, korsan saldırılarına karşı korumasız olsa da Demokrat adayın bu bilgileri usulsüz şekilde yetkisi olmayan üçüncü bir tarafla paylaşmadığı veya bilgi saklamaya çalışmadığı sonucuna varmıştı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG