Erişilebilirlik

FBI Önünde 'Apple' Protestosu


FBI Önünde 'Apple' Protestosu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

Amerikalılar’ın büyük bölümü FBI’a destek verse de, kişisel bilgilerinin korunmasını isteyenler FBI’ın başkent Washington’daki ana binası önünde bir protesto gösterisi düzenledi. Bir grup Washingtonlu, Apple’ı savunmak için değil, kişisel bilgilerinin korunması çağrısıyla yağmurlu ve soğuk havaya rağmen gösteri için biraraya geldiklerini söyledi.

Protestoyu düzenleyenlerden Free Press Örgütü Başkanı Craig Aaron, Apple ve FBI arasında yaşanan tartışmanın gelecek davalara örnek oluşturmasından kaygı duyduklarını söyledi. Aaron, "FBI ve diğer kurumlara halkın mahremiyetine önem verdiğini göstermek istiyoruz. Biz milyonlarca kişiyi ilgilendiren bu davada bireysel bilgilerimizi sakladığımız aygıtların devlet kurumlarının eline geçmesinden kaygılıyız. Bu bilgiler sayesinde devlet, bütün bilgilere ulaşabilme yetkisine sahip olacak“ dite konuştu.

Güvenlik yetkililerinin, teröristlerin takip edilmelerini zorlaştıran ileri teknoloji ürünü yazılımlardan giderek daha çok yararlandıklarını söylemelerine rağmen, Access Now sirketinin Amerika Siyaset Direktoru Amy Stephanovic, bu istisnai durumda bile Apple’nin FBI ile işbirliği yapmaması gerektiğini vurguladı.

FBI Direktörü James Comey bu durumun gelecek davalarla ilgili örnek oluşturmayacağını savunsa da CATO Enstitusu’nden Julian Sanchez bu açıklamadan yeterince tatmin olmadığını söylüyor. Corney, FBI, iki yüz senelik bir yasayı kullanarak, şirketleri kendi hackerlarına çevirmeye çalışıyor. Eğer iPhone yazılımlarını kırabilirlerse, bu sadece telefonla sınırlı kalmayacak.Bu da sadece bizim mahremiyetimizi değil güvenliğimizi de tehlikeye atar” dedi.

FBI yetkililerinin, terör gibi önemli sorunların, davalarla çözülemeyeceği yönündeki açıklamaları üzerine Beyaz Saray da, terör eylemi soruşturmasının öncelikli olduğunu, ancak vatandaşların mahremiyet hakkının çiğnenemeyeceğini açıkladı. Temyize giden mahkeme kararının sonucunu herkes merakla bekliyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG