Erişilebilirlik

FBI Clinton’a Suçlama Yöneltmiyor


Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Başkanı James Comey, Kongre’ye gönderdiği mektupta, FBI’ın Demokrat Parti Başkan adayı Hillary Clinton ile ilgili elektronik posta soruşturmasında yeni bir unsur bulunmadığını bu konudaki tavrının değişmediğini bildirdi.

Dün Kongre’ye yeni bir mektup gönderen Comey, ayrı bir soruşturmada ele geçirilen yeni elektronik postaların FBI tarafından incelendiğini bildirdi. Söz konusu elektronik posta mesajları, reşit olmayan bir kızla cinsel içerikli telefon mesajlarından dolayı istifa etmek zorunda kalan eski Demokrat Partili New York milletvekili Anthony Weiner’ın bilgisayarından çıkmıştı. Weiner, Hillary Clinton’un yakın danışmanlarından Huma Abidin’in eşi. Pakisan asıllı Abidin, Hillary Clinton’ın yakın bir danışmanı ve Clinton kendisini zaman zaman “ikinci kızım” diye tanıtıyordu. Abidin şu anda eşi Weiner’dan ayrı yaşıyor. Weiner’ın bilgisayarındaki yazışmaların da Abidin ve Clinton arasında geçtiğine inanılıyor.

Comey mektubunda Clinton’un dışişleri bakanlığı yaptığı dönemde bu bilgisayar tarafından kendisine gönderilen ve kendisinin bu bilgisayara gönderdiği tüm elektronik yazışmaların FBI tarafından yoğun bir şekilde incelemeye alındığını bildirdi. FBI bu elektronik yazışmalarda devlet sırları arıyordu. Bununla birlikte FBI başkanı mektubunda, temmuz ayında vardıkları karardan farklı bir sonuca varmadıklarını açıkladı.

James Comey, temmuz ayında açıkladığı kararında da eski dışişleri bakanının gizli nitelikli bilgileri özel elektronik posta sunucusu üzerinden yazışmasını “aşırı dikkatsizlik” diye tanımlamış, ancak kendisi hakkında bir suçlamada bulunulmayacağı kararına vardıklarını bildirmişti.

Hillary Clinton kampanyası iletişim direktörü Jennifer Palmieri, gazetecilere yaptığı açıklamada konunun çözüme kavuşmasından dolayı memnuniyetini iletti, temmuz ayındaki sonuçtan farklı bir sonuca varılacağından da başından bu yana emin olduklarını belirtti.



FBI başkanının iki hafta önce soruşturmayı yeninden başlatacağı açıklamasından oldukça memnun olan ve bu konuyu son kampanya konuşmalarında sıklıkla işleyen Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Donald Trump ise yeniden eski söylemlerine geri döndü ve Clinton’un “hileli sistem” tarafından korunduğunu iddia etti. Dün Michigan eyaletinde kampanya yürüten Trump, Anthony Weiner’a ait 650 bin elektronik posta mesajının bu kadar kısa bir zamanda incelenemeyeceği görüşünde.

FBI başkanının soruşturmayı yeniden başlatacağını açıklamasının ardından Clinton’un kamuoyu yoklamalarında Trump’la arasındaki farkı kapanmıştı. CNN televizyonunu tarafından yürütülen son kamuoyu yoklaması seçimlere artık 36 saat kala Hillary Clinton’u Donald Trump’ın yüzde 3 önünde gösteriyordu. Diğer anketler de Clinton’la Trump arasındaki farkı yüzde 4-5 oranında gösteriyor.

Milyonlarca Amerikalı oyunu erken kullandı

Seçme yaşında 220 milyon Amerikalı arasından yalnızca 150 milyonu kayıtlı seçmen. Yaklaşık 50 milyon Amerikalı’nın, 8 Kasım Salı gününden önce oylarını erken kullanacağı beklentisi var. 2012 seçimlerinde erken oy kullananların çoğunun Demokrat Partili olmasından dolayı, Hillary Clinton seçim gününden önce ­kullanılan bu oylara çok güveniyor. Bununla birlikte 2012’de yüzde 58 olan seçime katılım oranının şimdi daha fazla olup olmayacağı bilinmiyor.

Hillary Clinton
Hillary Clinton

Son gün de kampanyaya devam

Hillary Clinton ve Donald Trump, seçimden önceki bir günü de kararsız seçmenleri ikna çabalarıyla geçirecek. Dün Ohio eyaletinde kampanya yürüten Demokrat Parti adayı, bu gece Philadelphia’da, ünlü rock yıldızı Bruce Springsteen’in de katılacağı etkinlikte konuşacak. Kampanya etkinliğine Başkan Barack Obama ve ailesiyle, Clinton ailesi de katılıyor.

Donald Trump da seçimden önce kalan tek bir gününde, kararsız seçmenlerin yoğun olduğu beş eyalete; Florida, Kuzey Carolina, Pennsylvania, New Hamsphire ve Michigan’a gidecek.

İki aday seçim gecesini New York’ta geçirecek. Hillary Clinton bunun için Manhattan’ın doğu kıyısındaki Hell’s Kitchen semtinde bulunan Jacob Javits Center’da karargah kurarken, Cumhuriyetçi aday Donald Trump bunun için Hilton Midtown Manhattan Oteli’ni seçti. Trump’ın etkinliğine sadece davetiye ile girilebiliyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG