Erişilebilirlik

FBI Amerika'daki El Şebap Sempatizanlarını Arıyor


FBI Amerika'daki El Şebap Sempatizanlarını Arıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Amerika’da Somali nüfusunun en yoğun olduğu eyalet, Minnesota. Amerikan güvenlik birimlerine göre, Somali kökenli Amerikan vatandaşlarının terör örgütü El Şebab’a yardım etmesini engellemek, Minnesota eyaletindeki en öncelikli konu

FBI, El Şebab terör örgütünün Nairobi’de bir alışveriş merkezine düzenlediği terör saldırısıyla ilgili olarak yürüttüğü soruşturmayla olaya Somali asıllı Amerikalılar’ın da karışıp karışmadığı konusunda açıklama yapmıyor.

Ancak FBI, Minnesota’da yaşayan Somalililer’i kendi saflarına çekmeye çalışan El Şebab’la yıllardır mücadele ediyor. Kyle Loven FBI bölge danışmanı: ”Dışişleri Bakanlığı’nın terör örgütü olarak tanımladığı yabancı bir örgüt için savaşmaya giden kimseler olduğunu biliyoruz. Bu, federal bir suçtur. Son birkaç yılda bu suçu işlediği için ceza alanlar oldu.”

20‘den fazla Somali asıllı Amerikalı, Somali’ye giderek El Şebab için savaştı. Bazıları öldü, bazılarıysa geri döndü ve bir terör örgütüne yardım etmek suçundan hüküm giydi. Kimileri 3, kimileri 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Kyle Loven’a göre FBI, Somali ve Minnesota arasındaki terör bağını koparma konusunda kararlı: ”Bu gençleri kimlerin radikalleştirdiğini, paranın nereden geldiğini bilmek ve genç Somalili erkeklerin terör tuzağına düşmesini engellemek istiyoruz. Soruşturmamızın amacı bu.”

Minnesota eyaleti eski savcı yardımcısı Anders Folk, hedefin terörle mücadele olduğunu söylüyor: ”Açılan davaların ve mahkum edilen sanıkların sayısı, bunun, Minnesota eyaletinde şimdiye kadar yürütülen en kapsamlı terörle mücadele soruşturması olduğunu gösteriyor.”

Folk, El Şebab’ın, Minneapolis ve komşu şehir St. Paul’da, yaşamlarından hoşnut olmayan genç Somalililer’in beyinlerini yıkadığını, İslam düşmanlarına karşı cihat çağrısı yaptığını söylüyor: ”El Şebab, bu kentlerdeki gençleri örgüte aldı. Gençler Minnesota’dan ayrılıp El Şebab’a katıldıktan sonra geride kalan aileleri ve arkadaşlarının da terör örgütüne katılmasını sağlamaya çalıştı.”

Güvenlik birimlerinin ve ılımlı Somalililer’in El Şebab’ın etkisini kırmaya çalıştığını belirten Folk, örgütün yine de Minnesota’daki genç Somalili erkekleri hedef almaya devam ettiğini söylüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG