Erişilebilirlik

FBI Başkanı Kongre’de Clinton Hakkındaki Kararını Savundu


Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Başkanı James Comey, Kongre’de katıldığı oturumda, Demokrat Parti Başkan adayı Hillary Clinton’ın dışişleri bakanlığı yaptığı dönemde resmi yazışmaları için kişisel e-posta hesabını kullanması yüzünden yargılanmasına gerek olmadığı yönündeki kararını savundu.

Temsilciler Meclisi Gözetim ve Hükümet Reformu Komitesi’nin oturumunda konuşan ve Clinton hakkındaki kararı nedeniyle Cumhuriyetçiler’in sert eleştirilerine uğrayan Comey, bir yıla yakın bir süredir devam eden soruşturma ardından Clinton ya da ekibinin Amerikan yasalarını kasten ve açıkça ihlal etme niyeti taşıdığına dair bir kanıt bulamadıklarını belirtti.

Soruşturmada, bakanlık yaptığı 2009-2013 yılları arasında Clinton’a ait 30 bini aşkın e-posta arasında 113 tanesinin ‘hizmete özel’ nitelikte olduğu tespit edilmişti.

Comey, ‘ağır ihmali’ suç sayan 1917 tarihli bir Amerikan yasası kapsamında Clinton’a suçlama yöneltmenin uygunsuz olacağını, bu yasanın bugüne kadar bir casusluk davasında sadece bir kez işletildiğini ve Adalet Bakanlığı savcılarının “birisini ağır ihmalden dolayı yargılamanın uygun olup olmadığına dair ciddi endişeleri bulunduğunu” söyledi.

FBI Başkanı Comey önceki günkü açıklamasında, Clinton ve ekibinin hizmete özel bilgiler konusunda ‘aşırı derecede dikkatsiz’ davrandığını ancak yargılamayı gerektirecek koşulların bulunmadığını söylemişti. Adalet Bakanı Loretta Lynch de dün, Comey’nin tavsiyesine uyarak, Clinton hakkındaki dosyayı herhangi bir suçlama yöneltmeden kapatmıştı.

FBI görevlileri tarafından geçen Cumartesi günü üç buçuk saat süreyle sorgulanan Clinton ise, FBI Başkanı Comey’nin aktardığı bulgular hakkında henüz bir açıklama yapmadı. Comey, Clinton’ın “FBI’a yalan söylediğini gösteren bir dayanak” bulunmadığını kaydetti.

Oturumda Temsilciler Meclisi Gözetim ve Hükümet Reformu Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Jason Chaffetz, FBI’ın, Clinton’ın düzinelerce hizmete özel bilgiyi yanlış idare ettiği tespitini yapıp sonra da yargılamaya gerek olmadığı tavsiyesinde bulunmasından “şaşkınlığa uğradığını” belirtti. Ortada ‘çifte standardın’ olduğunu savunan Chaffetz, “Eğer adınız Clinton değilse ya da güçlü bir elitin parçası değilseniz Bayan Adalet farklı şekilde davranır. Bu karmaşayı Hillary Clinton yarattı” diye konuştu.

Başkanlık seçimleri kampanyasının tam ortasına denk gelen oturumda FBI Başkanı Comey ise, soruşturma görevlilerinin “apolitik ve profesyonel şekilde” hareket ettiğini ve “hiçbir mantıklı savcının Clinton’a karşı dava açmayacağı kanısına vardığını” kaydetti.

Oturumda Cumhuriyetçiler, Clinton’ın özel e-posta sunucusunu kullanması ve hizmete özel bilgilerin idaresiyle ilgili olarak FBI yetkililerinin tespit ettiği unsurlarla Clinton’ın geçmişteki kendi açıklamaları arasındaki farklara özellikle dikkat çekti ve Clinton’ı kamuoyuna “yalan söylemekle” suçladı. FBI, Clinton’ın 4 yıllık bakanlığı süresince New York’taki evinde birden çok sunucu kullandığının tespit edildiğini belirtmişti. Clinton ise, FBI Başkanı’nın açıklamalarının tersine, sadece bir sunucu bulundurduğunu ve hizmete özel ne bir e-posta aldığını ne de gönderdiğini savunmuştu.

Demokratlar ise, Clinton’ın e-posta uygulamalarını savunmak ya da FBI’ın bulgularını sorgulamak yerine, Clinton’ın hareketinin eski CIA Başkanı David Petraeus’un evlilik dışı ilişki yaşadığı kadınla gizli bilgiler paylaşması olayının yanında hafif kaldığına dikkati çekti.

Comey de, Petraeus’un hareketinin “açıkça kasıtlı” olduğunu, Clinton’ınkinin ise bu niteliğini taşımadığını söyledi.

Clinton, resmi yazışmalarda özel e-posta hesabını kullandığının ortaya çıkmasından sonra yaptığı açıklamada, “rahatlığı dolayısıyla”, hem resmi hem özel e-postaları için tek telefon kullandığını söylemiş, ancak daha sonra bunun bir “hata” olduğunu kabul etmişti.

Clinton ve Donald Trump’ın bu ay içerisinde partilerinin ulusal kurultaylarında başkan adaylıklarının resmen ilan edilmesi bekleniyor. Bunun ardından da geleneksel olarak iki adayın gizlilik derecesi yüksek ulusal güvenlik brifingleri almaya başlaması öngörülüyor.

Ancak FBI’ın Clinton’ın e-posta kayıtları hakkındaki bulgularından sonra Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper’dan Clinton’ın ulusal güvenlik brifingleri almasını engellemesini istiyor.

Comey’nin katıldığı oturum aynı zamanda, Clinton’ın eşi eski ABD Başkanı Bill Clinton’ın Arizona’daki bir havaalanında Adalet Bakanı Lynch ile ayaküstü sohbetinin yarattığı siyasi tepkilerin bir hafta sonrasına denk geldi. Bill Clinton ve Lynch, yarım saat süreyle sohbet ettiklerini, ancak e-posta konusunu konuşmadıklarını söylemiş ancak daha sonra bunun hata olduğunu kabul etmişlerdi.

Cumhuriyetçilerin beklenen Başkan adayı Donald Trump da, FBI Başkanı’nın kararını sert eleştirmiş ve Twitter hesabında “Sahtekar Hillary ulusal güvenliğimizi tehlikeye attı. Hiçbir Suçlama yok. Wow! Çarpık Sistem” diye yazmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG