Erişilebilirlik

Fatih Birol’a Irak’tan Devlet Onur Ödülü


Fatih Birol (sağda) Irak Büyükelçisi Farid Yasin'den ödülünü alırken
Fatih Birol (sağda) Irak Büyükelçisi Farid Yasin'den ödülünü alırken
Irak Hükümeti, merkezi Paris’te bulunan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Fatih Birol’a, Irak Enerji Görünümü (Iraq Energie Outlook) adlı çalışması ile Irak’ın dünya enerji piyasasında tanıtımına yaptığı katkıdan dolayı Devlet Onur Ödülü verdi. Paris’te düzenlenen törende Birol, Türkiye’nin dikkatini de Irak’a çekerek, “Eğer dünyada Türkiye’nin enerji ihtiyacı açısından 3 ülke varsa bu Irak, Irak ve Irak” dedi.

Türk ekonomist Birol’a, Irak’ta enerji politikalarından sorumlu Başbakan Yardımcısı Hüseyin El Şehristani ve Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari’nin önerisi üzerine verilen ödül için Irak’ın Paris Büyükelçiliği’nde önceki akşam bir ödül töreni düzenlendi. Törene 16 büyükelçi ve çok sayıda kordiplomatik ekibin katılması dikkat çekti. Törene, aralarında Fransız Alman, İtalyan, İngiliz, Çek, Kore, Brezilya, Katar büyükelçilerininde bulunduğu 16 büyükelçi, çok sayıda kordiplomatik temsilci ve Irak Kürdistan Yönetimi temsilcileri katıldı. Türkiye’yi OECD Büyükelçisi Ecvet Tezcan temsil etti.

Arapça’ya da çeviriliyor

Irak’ın Paris Büyükelçisi Farid Yasin, ödülü vermeden önce, “Fatih Birol’un yönetiminde yapılan Irak ile ilgili çalışma, sadece Irak petrol ve doğalgaz sektörünün nasıl gelişeceğini bizlere anlatmadı, ama aynı zamanda bütün dünyaya ve Irak’ın komşularına Irak’ın ileride petrol piyasaları için ne kadar hayati olduğunu kavrattı. Bu yüzden yapılan bütün enerji toplantılarında ve siyasi tartışmalarda bu kitap ana referans olarak kullanılıyor” dedi. Birol da, “Pek çok proje üzerinde çalıştım ama Irak kitabımız çok özel bir çalışmaya dönüştü. Irak sözkonusu olduğunda, bu kitap politika yapıcıların referans kitabı haline geldi. Kitabın Arapça'ya çevirisi de tamamlandı. Yakında basılıyor. Mutluyum.” dedi.

“Keşke 10 tane daha olsa”

Törene katılan Büyükelçi Tezcan da, Irak’ın verdiği bu ödülün önemine işaret ederek, “Fatih Birol Cumhurbaşkanımız’dan, pek çok yöneticimize kadar Türkiye’nin de önemsediği bir isim. Çok başarılı bir ekonomist. Keşke O’nun gibi 10 tane daha olsa” dedi.

‘Irak, Irak, Irak...’

Amerika'nın Sesi'ne konuşan Fatih Birol, Irak’ın dünya enerji pazarında hayati önem taşıdığını, bunun da Türkiye açısından çok büyük stratejik önem içerdiğini vurgulayarak, “Türkiye için enerji açısından hayati 3 ülke varsa bunlar Irak, Irak ve Irak. Türkiye hem petrolün geçiş yolu olabilir. Hem de enerji alışverişini geliştirebilir. Irak, Türkiye için, sadece petrol ve doğalgaz alışverişi yaptığı bir ülke değil, yarın refaha kavuştuğunda çok önemli bir ekonomik partner de olabilir” dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG