Erişilebilirlik

“FATF yetkilileri gri liste kararı öncesinde Türkiye’de toplantılar yaptı”


Reuters haber ajansına konuşan iki kaynak, geçen hafta Mali Eylem Görev Gücü’nden (FATF) bir ekibin Türkiye’de toplantılar düzenlediğini söyledi.
Reuters haber ajansına konuşan iki kaynak, geçen hafta Mali Eylem Görev Gücü’nden (FATF) bir ekibin Türkiye’de toplantılar düzenlediğini söyledi.

Reuters haber ajansına konuşan iki kaynak, Mali Eylem Görev Gücü’nden (FATF) bir ekibin geçen hafta Türk yetkililerle toplantılar yaptığını söyledi.

FATF, kara para aklanmasının önlenmesini hedefleyen uluslararası bir gözlemci kurum.

2021’de Türkiye’yi gri listeye alan kurumun önümüzdeki ay Türkiye raporunu yayınlaması bekleniyor.

Kamuoyuna duyurulmayan ve FATF’ın Türkiye’de bir günden fazla süren toplantıları hakkında bilgi sahibi olan kaynaklardan biri, toplantılarda Ankara’nın kara para aklama ve terör finansmanı konusundaki endişeleri giderme yönünde kaydettiği ilerlemenin değerlendirildiğini söyledi.

Reuters’a konuşan kaynak, Türkiye’ye ziyareti gerçekleştiren ekibin raporunun, FATF'ın 28 Haziran'daki genel kurul toplantısında vereceği kararın temelini oluşturacağını belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geçmişte, Türkiye'nin özel inceleme altındaki ülkelerin bulunduğu gri listeden çıkacağının sinyalini vermişti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası Reuters’ın konu hakkındaki bilgi taleplerine yanıt vermedi.

FATF, Şubat ayında Türkiye ile ilgili yaptığı son açıklamada, ülkenin "eylem planını büyük ölçüde tamamladığı" yönünde ilk tespitini yaptığını ve yerinde değerlendirme yapılması gerektiğini belirtmişti.

FATF ekibinin hükümet yetkililerinden, özel sektörden veya sivil toplum kuruluşlarından kimlerle görüştüğü bilinmiyor.

FATF, küresel finansal sistemi korumak amacıyla G7 gelişmiş ekonomiler grubu tarafından kuruldu.

FATF, 2021 yılının Ekim ayında Türkiye'yi, kara para aklamaya ve Birleşmiş Milletler'in yaptırımlar listesinde yer alan IŞİD ve El Kaide gibi grupların finansmanına karşı yeterli önlemleri bulunmayan bankacılık, emlak ve diğer sektörleri denetleme konusunda başarısız olduğu için gri listeye almıştı.

FATF'ın gri listesinde 20 ülke daha var.

IMF’nin (Uluslararası Para Fonu) araştırmasına göre, FATF’ın olumsuz değerlendirmesi, ülkelerin FATF sıralamalarını takip eden yabancı bankalar ve yatırımcılarla olan bağlarını zorlayabilir.

Dolayısıyla Haziran ayında FATF’ın yapacağı olası bir iyileştirme Türk lirasının ve varlıklarının değerini arttırabilir.

Geçen yılki seçimler sonrası göreve gelen Şimşek, ekonomi politikalarında daha ortodoks bir yöne U dönüşü yapmıştı.

FATF raporu için Şimşek Şubat ayında, "Ülkemizi gri listeden çıkarmak için teknik çalışmalarımızı başarıyla tamamladık" demişti.

Sosyal medya platformu X'te yaptığı paylaşımda Şimşek, "Haziran ayında yapılacak yerinde denetim ile gri listeden çıkma süreci tamamlanmış olacak" diye eklemişti.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG