Erişilebilirlik

Fast Food Restoranlarından Etanol Üreticilerine Savaş


Fast Food Restoranlarından Etanol Üreticilerine Savaş
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00
Amerikan fast food zincirleri birçok uzmanın dünya çapında gıda fiyatlarının yükselmesine yol açtığını söylediği alternatif yakıt politikasına karşı açılan savaşta saf tutuyor. Restoranlar, benzinin, çoğunlukla mısırdan elde edilen etanol içermesini zorunlu kılan yasayı geri çevirmesi için Kongre’ye çağrıda bulunuyor.

Amerika’da fast food zincirlerinde mısırı iki şekilde tüketiyorsunuz.

Yediğiniz hamburger ya da tavuklu sandviç, mısırla beslenen hayvanlardan elde ediliyor.

Veya buraya gitmek için kullandığınız arabanızın benzini mısırdan yapılan etanol içeriyor.

Missouri Üniversitesi’nden Pat Westhoff, mısır için savaş verildiğini söylüyor: “Etanol her yıl Amerika’da yetişen mısırdan büyük pay alıyor. Bu da mısır fiyatlarının yükselmesi anlamına geliyor.”

Yüksek mısır fiyatı, yüksek et fiyatı demek. 2005’te yürürlüğe giren yasa uyarınca Amerika’da benzine eklenmesi zorunlu olan etanol, mısır tüketiminin artmasına yol açtı.

Zincir restoranlar yasanın iptal edilmesini istiyor.

Dört fast food restoranı olan Ed Anderson, yasanın kendisini yılda 30 bin dolar zarara soktuğunu söylüyor: “Etanol yasası nedeniyle restoranlar ekonominin kötü olduğu bir dönemde büyük darbe alıyor.”

Ancak etanol yasasını destekleyenler yasanın gıda fiyatlarını artırdığını düşünmüyor. Yenilenebilir Yakıt Birliği’nden Bob Dinneen, yasanın iptalinin mısır fiyatını düşürmeyeceği görüşünde: “Mısırın fiyatı Chicago emtia borsasında en fazla 3-4 sent oynar. Etanol yasasını iptal etmek gıda fiyatlarının düşmesini sağlamaz. Zaten gıda fiyatlarındaki artışın nedeni de etanol değil. Yasayı kaldırmanın bir anlamı yok.”

Dinneen, etanolün, yabancı petrole olan bağımlılığı azalttığını, benzin fiyatını düşürdüğünü belirtiyor.

Profesör Pat Westhoff, yakıt üreticileri, petrolden ucuz olan etanolü yasal zorunluluk olmasa da benzine eklediği için yasayı kaldırmanın fark yaratmayacağı görüşünde: “Kısa vadede etanolle mısır fiyatında ve etanol üretiminde kullanılan mısır miktarında büyük bir değişiklik görüleceğini düşünmüyoruz. Eğer bu konudaki politikalar tamamen değişirse o zaman büyük bir farklılıkla karşılaşırız.”

Mevcut yasa, etanol kullanımının artmasını öngörüyor. Profesör Westhoff, bunun gıda fiyatlarının daha da artacağı anlamına geldiğini söylüyor.

Mısırdan elde edilen etanole alternatif getirilinceye kadar restoranlarla biyoyakıt üreticileri arasındaki gerginlik devam edeceğe benziyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG