Erişilebilirlik

Faili: 'Kaygılıyız Ama Güvenliği Sağlayacağız'


Faili: 'Kaygılıyız Ama Güvenliği Sağlayacağız'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:36 0:00

Irak’ta şiddet olayları artıyor. El Kaide bağlantılı terör gruplarının saldırıları, Maliki hükümetini zor durumda bıraktı. Irak'ın Washington Büyükelçisi Lokman Faili de, durumdan kaygı duyduklarını ancak Nisan’daki seçimlere kadar güvenliği sağlamaya kararlı olduklarını söylüyor

El Kaide bağlantılı militanların Irak’ın Anbar bölgesini ele geçirmesi Başbakan Nuri El Maliki ve hükümeti için son derece büyük bir sorun oldu. Irak’taki Şii hükümet ve Sünni azınlıklar arasındaki çatışmalarda binlerce kişi öldü. Irak’ın Washington Büyükelçisi Lokman Faili, Amerika’nın Sesi’nden Meredith Buel’ın sorularını yanıtladı ve Irak Hükümeti’nin köktendinci militanlara yönelik stratejisi hakkında bilgi verdi. Hükümetin öncelikli konusu, Nisan’daki seçimler öncesinde ülkede güvenli bir ortam yaratmak.

Lokman Faili: ”Uzun vadeli ve kısa vadeli stratejilerimiz var. Kısa vadeli stratejimiz, Nisan’da seçimlerin yapılabilmesi için güvenli bir ortam oluşturmak ve sivil ölümlerini önlemeyi sağlamak. Uzun vadeli yaklaşımımız ise aşiretler ve yerel yönetimlerle olan ilişkilerimizi düzenlemek, kentlerde ordunun yerine polisin güvenlik sorumluluğunu üstlenmesini sağlamak. Bunlar, üzerinde çalıştığımız genel yaklaşımlar. Bize silah temin etmeleri ve istihbarat paylaşmaları için de Amerikalı dostlarımızla işbirliği yapıyoruz.”

Anbar’ın el-Kaide militanlarının eline geçmesinden sonra Amerika’yla daha fazla istihbarat paylaşımı olacak mı, Amerika işin içine girecek mi? Bağdat hükümeti Washington’dan ne bekliyor?

Büyükelçi Lokman Faili bu soruları şöyle yanıtladı: ”Irak’tan askerlerini çekmesinden bu yana Amerika’yla daha fazla işbirliği yapma yolları arıyoruz. Bu konuda konuşmaya, diyaloğa açığız. İstihbarat paylaşımı, eğitim ve silah temini, iki ülke arasındaki stratejik anlaşmanın parçalarından biri. Askeri kapasitemizin büyük çoğunluğu, Amerika kaynaklı. Bu konuda herhangi bir siyasi sorun sözkonusu değil. Tam tersine iki ülke de istekli ve kararlı. Başkan Obama, Birliğin Durumu konuşmasında da Amerika’nın Irak’la olan ortaklığının uzun bir geçmişi olduğunu, bizimle işbirliği yapmak istediklerini açıkça dile getirdi.”

Peki, Bağdat, Amerika’yla işbirliğinin artmasını bekliyor mu? Teröristlerle mücadelesinde Irak, Washington’un işbirliğini önemsiyor mu? Irak Büyükelçisi Faili, işbirliğinin iki ülke için de önemli olduğunu vurguladı.

Lokman Faili: ”Terör hem yerel, hem bölgesel, hem de küresel bir tehdit. Amerika’nın da bu bölgedeki çıkarları tehlikede. Bu nedenle elbette ki işbirliği beklentisi içindeyiz.”

Bağdat’ın Washington Büyükelçisi Lokman Faili, Suriye’deki durumdan ve bu ülkedeki şiddetin sınır dışına taşarak Irak’taki El Kaide’yi de harekete geçirmesinden ciddi kaygı duyduklarını da söyledi.

Lokman Faili: ”Şiddet sınırdışına çoktan taştı, Irak’ta tanık olduklarımız bunun kanıtı. Suriye’de farklı hizipler arasındaki sürtüşme devam ediyor. Kimse çıkış yolu olarak siyaseti kullanmıyor. Bu da bizim için Suriye’yle ilgili en büyük sorunlardan biri. Cenevre görüşmelerinin en kısa zamanda başarıyla sonuçlanacağını umuyoruz. Bölgedeki bütün ülkelerin Suriye krizini çözmenin tek yolunun siyasetten geçtiğini anlamalarını istiyoruz.”

Anbar konusunda Irak Hükümeti’nin ne kadar sabrı kaldı? Ordu bu kentlerden uzak tutulacak mı yoksa ordunun müdahalesi gerekebilir mi? Büyükelçi Faili, bu konuda sabırlı davrandıklarını belirtiyor, ancak güvenliği sağlamaya kararlı olduklarını vurguluyor.

Lokman Faili: ”Anbar’daki sorunları çözmeleri için yerel yetkililere, siyasetçilere, siyasi bloğa zaman tanınıyor. Sabırlıyız ancak seçimler yaklaşıyor. Seçmenlerin oy kullanabilmeleri için bu bölgelerin güvenli hale getirilmesi şart. Hükümet olarak güvenliği sağlamak görevimiz.”

Seçimler için güvenliği sağlama sorumluluğu, hükümetin orduyu bu alanlara göndererek militanlara karşı temizlik yapmasına neden olabilir mi? Irak Büyükelçisi Lokman Faili, bu soruyu Maliki hükümetinin seçimleri gerçekleştirmeye kararlı olduğunu söyleyerek yanıtladı.

Lokman Faili: ”Umarız buna gerek kalmaz. Ancak seçimlerin yapılması için önümüzde bir takvim var. Seçimlerin bu takvime uygun olarak yapılması konusunda kararlıyız.”

Irak’ta başkent Bağdat dahil birçok yerde meydana gelen son şiddet terörist saldırılar, güvenlik konusundaki kaygıları iyice arttırmış durumda. Geçtiğimiz günlerde sadece Ulaştırma Bakanlığı’na yapılan bombalı saldırıda en az 20 kişi öldü. Son zamanlarda özellikle Bağdat’ta çok sıkı güvenlik önlemleri uygulanıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG