Erişilebilirlik

Facebook'u Anlatan "Social Network" Filmine İlgi Büyük


Facebook'u Anlatan "Social Network" Filmine İlgi Büyük
Facebook'u Anlatan "Social Network" Filmine İlgi Büyük

”Seven,” ”The Fight Club” ve ”Game” gibi filmlerden tanıdığımız başarılı yönetmen David Fincher, son filmi “The Social Network” “Sosyal Ağ”da usta senarist Aaron Sorkin’le işbirliği yapıyor. Film, Facebook’un yaratıcısı Mark Zuckerberg’ü çevresiyle iletişim kurmakta zorlanan bir dahi olarak yansıtıyor. 500 milyon kullanıcıya ulaşan Facebook’un yaratıcısı Zuckerberg, dünyanın en genç medya patronlarından biri. Amerika’nın Sesi, yılın en ilgi çeken filmlerinden biri olan “Social Network”ü inceledi.



Filmde Jesse Eisenberg’ün canlandırdığı Harvard öğrencisi Mark Zuckerberg, Facebook’u yaratırken para peşinde değildi. Senarist Aaron Sorkin şunları söylüyor: “Zuckerberg’ün iki amacı vardı. Popüler gençler tarafından kabul görmek istiyordu. Bir de yaratıcı bir vizyona sahipti.”

Film, Zuckerberg’ün diğer amacının öç almak olduğunu ima ediyor. Harvard’daki kız arkadaşı tarafından terk edilen Mark, onu tekrar kazanmak istiyor.

Film, Zuckerberg’ü sayıları insanlardan daha iyi anlayan biri olarak yansıtıyor. Filmde Zuckerberg’ün ahlak anlayışı da sorgulanıyor. Zuckerberg hakkında Facebook fikrini Harvard’daki başka öğrencilerden çaldığı ve fikri birlikte geliştirdiği en yakın arkadaşı Eduardo Saverin’i safdışı bıraktığı gerekçesiyle dava açılmıştı. Dava mahkemeye gitmeden çözümlenmişti.

Aktör Jesse Eisenberg, Zuckerberg’ü küstah, ancak vizyonuna aşırı derecede bağlı bir kişi olarak canlandırıyor. Aktör şunları sööylüyor: “Filmde oda arkadaşı Eduardo Saverin’in Zuckerberg’e şirketi kurması için 20 bin dolar verdiğini görüyoruz. Ancak Zuckerberg, Facebook’u, arkadaşıyla olan kişisel ilişkisinin üstünde tutuyor.”

Facebook’un bugün dünyada 500 milyon kullanıcısı var. Bu nedenle filmin vizyona girer girmez en yüksek hasılatı yapması şaşırtıcı değil. Filmin başladığı gün izleyiciler hem Facebook’un kurucusu, hem de Facebook sitesi hakkında görüşlerini dile getirdi ve şunları söyledi:

-“Gençler için çok üzülüyorum. Böyle bir ahlak anlayışına sahip oldukları sürece yaşamaya değer bir dünyamız olmayacak.”

-“Film büyük şirketlerin işleyiş tarzına ışık tutuyor.”

-“Facebook’ta suç da işleniyor. İnsanlar taciz ediliyor.”

Filmin vizyona girdiği günlerde üniversite öğrencisi Tyler Clementi’nin intihar etmesi dikkat çekti. Bir erkekle cinsel ilişkisinin videoya kaydedilip İnternet’te yayınlanmasının ardından New York’taki George Washington Köprüsü’nden atlayan Clementi, intihar edeceğini Facebook sayfasında duyurmuştu. Ancak bu trajedi, bir dahinin baş döndürücü başarısını anlatan ”Social Network” filminin sanatsal yönünü gölgelememeli. Oscar’lık olarak nitelendirilen bu film, mükemmel oyuncuları ve kusursuz senaryosuyla dikkati çekiyor.

XS
SM
MD
LG