Erişilebilirlik

Ezidi Kampı Boşaltılıyor mu?


Ezidi Kampı Boşaltılıyor mu?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Irak’tan IŞİD saldırıları nedeniyle kaçan Ezidilerin barındığı Diyarbakır’daki kampın boşaltılmasına karar verildi. Kararın iletildiği kamp sakinleri AFAD’a bağlı diğer kamplara gönderilecek.

Mardin Karayolu üzerinde bulunan Yenişehir Belediyesi’ne ait sosyal tesislerde kurulan kamp, 3 yıldır Ezidilere ev sahipliği yapıyor. Irak’ın Şengal kasabasından kaçan binlerce Ezidinin barındığı kamp mevcudu 1250’ye kadar düştü. Ancak kamp bugünlerde son dönemini yaşıyor.

Belediyelere kayyum atanmasının ardından kampın boşaltılmasına karar verildi. Karar kamp sakinlerine iletildi. Amerika’nın Sesi, basına kapatılan kampın sakinleriyle dışarıda görüştü. Kamp sakinlerinden Halef Smoki, nereye gideceklerini bilmediklerini söyledi. 3 yıldır kampta yaşadığını belirten Smoki, “3 yıldan bu yana bu kamptayız, Allah rızası için bize yemek veriyorlardı, bize bakıyorlardı. Şimdi çıkın diyorlar. Şimdi ne yemek vereceğiz, ne su vereceğiz, elektriğinizi de keseceğiz diyorlar, bize buradan çıkın diyorlar. Bu kış ortası bu çocukları nereye götürelim? Doktor yok, doktorumuzu aldılar bizden. Hiçbir şeyimiz kalmadı. Biz hükümetin emri altındayız ne yaparlarsa, onu yapacağız. Kalabilirsek kalacağız. Ayın birine kadar süre tanıdılar bize. Ekmek su elektrik vermezlerse ne yapacağız?” dedi.

Kampı çevreleyen tellerin arkasından Amerika’nın Sesi’nin sorularına yanıt veren İlyas İsmail Şerkani ise şunları söyledi; ”Ekmeğinizi keseriz, suyunuzu keseriz, elektriğinizi keseriz diyorlar. Bize ‘Buradan çıkın ya Midyat ya da Şanlıurfa’ya gidin’ diyorlar. Burada kalmak istiyoruz ama bırakmıyorlar. 1 Ocak’a kadar süre tanıdılar sonra bizi çıkaracaklar” şeklinde konuştu.

Kamp kapısının dışında konuşmak istediğimiz bir kişi ise görevlilerin müdahalesiyle kamp içine alınarak konuşması engellendi.

Kampın durumu kendisi de Ezidi olan HDP Milletvekili Feleknas Uca tarafından meclis gündemine taşındı.Uca, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle, şu soruları sordu,

“Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı’nın Ezidilerin kaldığı Diyarbakır Fidanlık Kampını ziyaret ederek bu kampın kapatılacağını ve burada kalan Ezidilerin AFAD’a bağlı farklı kamplara gönderileceğini söylediği iddiaları doğru mudur?

Bu iddialar doğru ise 1029 Ezidi’nin kaldığı kamp ne amaçla kapatılmak istenmektedir? Ne zaman kampın kapatılması planlanmaktadır?

Diyarbakır Fidanlık Kampının AFAD’a bağlanmasının gerekçesi nedir?

Diyarbakır Fidanlık Kampında kalan Ezidilerin AFAD’a bağlı hangi kamplara gönderilmesi planlanmaktadır?

Midyat, Nusaybin, Kahramanmaraş, Gaziantep ya da Malatya kamplarına gönderileceği iddiaları doğru mudur?

Bu iddialar doğru ise Ezidiler için yeni bir kamp mı inşa edilecek yoksa Ezidiler Suriyeli sığınmacılar ile aynı kampta mı kalacak?

Diyarbakır halkı ve uluslar ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarının psikolojik desteği ile hayatta kalan Ezidi toplumunun halkla olan ilişkilerinin kesilerek, halktan koparılarak, cezaevi koşullarına benzer koşullara tabi kılınmasının amacı nedir?

Fidanlık Kampının AFAD’a bağlanması ile dini inançlarından dolayı soykırıma maruz kalarak ülkemize gelen bu kişilere psikolojik desteğin sağlanması konusunda ne gibi planlamalarınız var?

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) bağlı Nizip Mülteci Kampı’nda Mayıs 2015 tarihinde 30 erkek çocuk kamp çalışanlarınca cinsel istismara maruz kalmıştır. Benzer vakaların Ezidilerin kalacağı AFAD kamplarında benzer vakaların yaşanamaması için Bakanlığınızın aldığı özel önlemler var mıdır? Bunlar nelerdir?

Ezidilerin kalacağı AFAD kamplarında Ezidilik inancının korunması ve devam etmesi için bakanlığınızın aldığı özel tedbirler var mıdır? Aldığınız tedbirler varsa bunlar nelerdir?

Diyarbakır Fidanlık Kampı AFAD’a bağlandıktan sonra İŞİD’in hedefinde olan bir inanç topluluğunun kaldığı bu kampın güvenliğinden hangi kurum ya da kuruluş sorumlu olacaktır?

Diyarbakır Fidanlık Kampı AFAD’a bağlandıktan sonra Suriyeli sığınmacılara verilen yasal statünün benzerinin Ezidilere de verilmesi bakanlığınız tarafından planlanmakta mıdır?

Bilindiği gibi 2015 tarihinde AFAD’a bağlı Nusaybin Kampına devletin kolluk kuvvetleri yerleştirilmiş daha sonra kamp boşaltılmıştır. Ezidilerin kalacağı AFAD kamplarında benzer bir uygulamanın oluşmaması için bakanlığınız herhangi bir tedbir almış mıdır?”

Amerika’nın Sesi’nin ulaştığı yetkililer ise, kimsenin zorla kamptan çıkarılmayacağını söyledi.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG