Erişilebilirlik

IŞİD'e Yönelik Terör Kaygıları Arttı


11 Eylül'de IŞİD Terör Kaygıları Arttı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

11 Eylül saldırılarının 13'üncü yıldönümünde IŞİD’in Amerika ve Avrupa’da saldırı düzenleyebileceği konusunda endişeler artıyor. Kaygıların merkezinde Batı’dan, Irak ve Suriye’ye savaşmaya giden cihatçı yabancı militanlar var

Bu hafta New Hampshire’da birkaç yüz kişi 11 Eylül’de yaşamını yitirenleri anmak için toplandı ve 110 kat merdiven tırmandı. Bu, İkiz Kuleler’deki kat sayısına eşit.

IŞİD’in Irak ve Suriye’de elde ettiği askeri başarı nedeniyle bu yıl 11 Eylül saldırısı ile ilgili hassasiyet yüksek.

Çok sayıda Avrupalı’nın yanısıra Amerika’dan da birçok gencin IŞİD’e katılması kaygıları arttırıyor.

Terör uzmanları bu militanların geri dönerek saldırılar düzenlemesinden korkuyor.

İngiltere geçenlerde tehdit düzeyini “ciddi”ye çıkardı. Bu da saldırı olasılığının an meselesi olmadığı ancak yüksek olduğu anlamına geliyor.

İçişleri Bakanı Theresa May bu kararın tamamıyla İngiltere ve Avrupa pasaportu taşıyan IŞİD militanlarıyla ilgili olduğunu söyledi:

“Tehdit seviyesi, Suriye ve Irak’taki gelişmeler ve Batı’da saldırı düzenlemeyi planlayan gruplarla yüzünden attırıldı.”

Amerika İç Güvenlik Bakanlığı IŞİD kaynaklı belirgin bir tehdit almadıklarını açıkladı. Ancak uzmanlar 11 Eylül gibi yıldönümlerinin örgüt propagandası için önemli olduğunu söylüyor.

İki yıl önce 11 Eylül’ün yıldönümünde Libya’nın Bingazi kentinde ABD Konsolosluğu’na yapılan terör saldırısında Büyükelçi Chris Stevens’ın da aralarında olduğu 4 Amerikalı öldürülmüştü.

Potomac Enstitüsü’nden terör uzmanı Yonah Alexander, Amerika’ya yönelik küresel tehditlerin arttığını söylüyor:

“Örneğin Somali’deki El Kaide bağlantılı El Şebap geçenlerde ABD’yi tehdit etti. Amerika’ya yapacakları saldırıların Amerika’nın Irak ve Afganistan deneyiminden beter olacağı tehdidinde bulundu.”

Terör uzmanları El Şebap ya da IŞİD gibi örgütlerin Amerikalı ve Avrupalı üyeleri olduğuna ve bu militanların internette verilemeyecek eğitimleri savaşta öğrenebileceklerine dikkati çekiyor. Örgütler ayrıca bu kişilere ülkelerine sokmak için bomba veya farklı silahlar sağlayabilir.

American Enterprise Enstitüsü’nden Katherine Zimmerman, Arap Yarımadası’ndaki El Kaide gibi örgütlerin fark edilemeyecek bombalar tasarlama konusunda son derece yaratıcı olduğunu söylüyor:

“El Kaide’nin Amerika’ya yolladığı ilk bomba, bombacının iç çamaşırına saklanmıştı ve bu saldırgan bütün Avrupa’yı dolaştıktan sonra uçakla Amerika’ya gelmişti.”

Amerikalı yetkililer mevcut güvenlik önlemlerine güvendiklerini ancak Suriye’deki yabancı savaşçıları da yakından izlediklerini söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG