Erişilebilirlik

28 Eylül Amerikan Basınından Özetler


28 Eylül Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:04 0:00

Amerikan gazeteleri bugün de Demokrat Hillary Clinton ve Cumhuriyetçi Donald Trump arasındaki ilk tartışma programının yankılarına geniş yer ayırmış. Washington Post, tartışmanın galibi olduğunu ilan ettiği Clinton’ın, Pazartesi günkü tartışma programından sonra Trump’ın zaaflarından ve tartışmalı sözlerinden yararlanmaya devam ettiğini yazıyor. Kampanya çalışmalarına Kuzey Carolina eyaletinin Raleigh kentinde devam eden Clinton, tartışma sırasında ‘En büyük özelliğim, mizacım’ diyen Trump’ı sert sözlerle eleştirdi. Trump’la arasındaki farklılıkların tartışma sırasında iyice açığa çıktığını belirten Clinton, ‘dünyanın en zor ve en önemli işi’ olarak tanımladığı Amerika başkanlığı için uygun kişi olmadığı görüşünü Raleigh’de de yineledi. Gazete, tartışma programının etkisinin kamuoyu yoklamalarına olan yansımalarının birkaç gün içinde belli olacağını öngörüyor. Ancak Washington Post’a göre çok sayıda Cumhuriyetçi, 84 milyonu ekran başına çeken tarihin en çok izlenen başkanlık tartışması programından sonra Clinton’ın yapacağı çıkışa kendilerini şimdiden hazırlamaya başladı.

Öte yandan Washington Post, Trump’ın kadınlara karşı düşmanca tavrının da tartışma programı sırasında öne çıktığını ve bu tavrın kadın seçmenler üzerindeki etkisinin büyük olacağını kaydediyor. Clinton, tartışmada, Trump’ın 1996’da dünya güzellik kraliçesi seçilen Venezuelalı Alicia Machado’dan, yarışmadan sonra çok kilo aldığı için ‘Bayan Domuzcuk’ olarak bahsettiğini gündeme getirmişti. Trump’ın ertesi gün Fox Televizyonu’nda Alicia Machado’nun çok kilo aldığını ve bunun, Trump’ın sahibi olduğu dünya güzellik kraliçesi yarışmasının imajı için büyük bir sorun haline geldiğini yinelemesi, Washington Post’a göre Trump’ı, başkanlığı kazanmak için büyük ihtiyaç duyduğu kadın seçmenlerden daha da uzaklaştıracak.

Trump’ın kadın seçmenlerin desteğini alıp alamayacağı konusuna bugün Boston Globe’un da ana sayfasında yer verilmiş. Gazete, Trump’ın tartışma sırasında Clinton’ın sözünü tam 51 kere kesmesini gündeme getiriyor. Kadınların bu muameleye hiç de yabancı olmadıklarını yazan Boston Globe, bunun, iş dünyasında, siyasette, akademide ve günlük hayatta kendilerini daha üstün gören erkeklerin kadınlar üzerinde egemenliklerini kurma çabasının bir göstergesi olduğunu vurguluyor.

Washington Post bugün ayrıca baş sayfasında bir ekonomi haberine yer vermiş. Gazete, son 30 yıldır dünya ticaretini körükleyen küreselleşmenin, Amerikan ve dünya siyasetinin önde gelen isimlerinin uluslararası ticarete giderek daha soğuk bakmaya başladığı bir dönemde duraksama gösterdiğini yazıyor. Haberde Dünya Ticaret Örgütü’nün küresel ticarete ilişkin açıkladığı son rakamlara yer verilmiş. Buna göre Dünya Ticaret Örgütü, 2016 yılında küresel ticaretteki büyümenin, 2008 ekonomik krizinden sonraki en düşük seviyeye gerileyerek yüzde 1,7 oranında gerçekleşeceğini tahmin ediyor. Oysa örgüt, daha Nisan ayında bu oranın yüzde 2,8 olmasını beklediğini açıklamıştı. Küresel ticaretteki küçülmenin nedeni ise Çin ve Brezilya gibi bir zamanların yükselen yıldızlarının imalata daha az yatırım yapması, Avrupa ülkeleri ve Japonya’nın ise fiyatların sürekli düşüş göstermesiyle ortaya çıkacak deflasyon riskinden korkması. Gazete ayrıca bu verilerin, Pazartesi akşamı yapılan ilk başkanlık tartışma programından hemen sonra açıklanmasının önemli olduğuna işaret ediyor. Bunun nedeni, gerek Clinton, gerekse Trump’ın küresel ticaret anlaşmaları hakkındaki olumsuz görüşleri. Geçmişte imzalanan ticaret anlaşmalarına iki adayın da sıcak bakmadığını hatırlatan gazete, Cumhuriyetçi adayların geleneksel olarak ticaret anlaşmalarından yana olduklarını, ancak Trump’ın Amerika’nın Meksika ve Çin’le olan ticari ilişkilerinin Amerikan ekonomisine büyük zarar verdiğini söylediğini belirtiyor.

Bugün son olarak Los Angeles Times’ın baş sayfasına bakacağız. Gazete, elemanlarının satış kotalarını doldurmak için müşterilerinin haberi olmadan iki milyon sahte hesap açtığı Wells Fargo bankası CEO’su John Stumpf’ın 45 milyon dolar değerinde ikramiye ve hisse senedini iade edeceğini yazıyor. Merkezi San Francisco’da bulunan Wells Fargo bankası, 185 milyon dolar ceza ödeyecek. Gazete, bunun yanısıra CEO Stumpf’ın devam eden soruşturma boyunca maaş almayacağını, bunun da Stumpf için haftada 54 bin dolarlık bir kayıp anlamına geldiğini belirtiyor.

XS
SM
MD
LG