Erişilebilirlik

8 Eylül Amerikan Basınından Özetler


8 Eylül Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

Washington Post gazetesi ana sayfasında Demokrat Hillary Clinton ve Cumhuriyetçi Donald Trump’ın dün akşam katıldığı Başkomutanlık Forumu toplantısına yer veriyor. Forum, Eylül sonunda başlayacak olan başkanlık tartışma programlarının provası niteliğinde. Forumun amacı, hangi adayın daha iyi bir başkumandan olacağını anlamak. Clinton, forumda, son derece istikrarlı bir dış politika yürüteceğini söyledi. Clinton ayrıca özel elektronik posta adresini kullanmanın hata, Irak Savaşı’na evet demenin ise yanlış olduğunu söyledi. Washington Post’a göre Trump ise tartışmalı sözler sarfetmekten kaçınmadı. Başkan Obama döneminde askeri komutanların adeta paçavraya döndüğünü iddia eden Trump, seçilirse orduyu derhal güçlendirmeye başlayacağını söyledi. Gazete, Trump’ın forumda Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’i de sık sık övdüğüne ve IŞİD’i yenilgiye uğratmak için Rusya’yla işbirliği yapmanın ‘harika’ olacağını belirttiğine dikkat çekiyor.

Washington Post bugün ayrıca Donald Trump’ın geçmişten günümüze siyasetçilere, seçim kampanyalarına, hukuk çevrelerine ve bazı devlet kurumlarına yaptığı bağışları mercek altına alıyor. Gazete, Trump’ın, geçmişte ‘siyasetçilere para bağışlarsanız onlara istediğiniz herşeyi yaptırabilirsiniz’ teorisine inandığını, ancak şimdi fikir değiştirdiğini yazıyor. Washington Post, Trump’ın, Trump Üniversitesi’yle ilgili davaların açıldığı dört eyaletin adalet bakanlarına bağışta bulunduğunu hatırlatıyor. Bunlardan en göze çarpanı, Trump’ın, Florida Adalet Bakanı Pam Bondi’nin yeniden seçilmesini destekleyen bir kuruma 25 bin dolar bağış yapması. Bondi’nin ise bunun karşılığında Trump Üniversitesi’yle ilgili bir soruşturma yürütmeyi reddetmesi. Gazete, bağış konusunda Trump’ın söz ve davranışlarının tutarsız olduğunu yazıyor.

New York Times gazetesi bugün ana sayfasında Başkan Barack Obama’nın en çok önem verdiği konuların başında gelen iklim değişikliğine yer vermiş. Obama’nın Hawaii eyaletindeki Midway Mercan Adaları’nda çekilen bir fotoğrafı var ön sayfada. New York Times, görev süresinin dolmasına çok kısa süre kalan Başkan Obama’nın iklim değişikliğiyle mücadelede ardında nasıl bir miras bırakacağını inceliyor. Gazete, Başkan Obama’nın gerek Amerika içinde, gerekse ülke dışında küresel ısınmayla mücadelede attığı adımların adeta bir tarihçesini veriyor. Kimileri, Obama’nın başkanlık yetkilerini kullanarak Amerikan ekonomisinin omuzlarına büyük yük bindirecek önlemleri tek başına almakla eleştiriyor. İklim değişikliğinin sinsi bir düşman olduğunu söyleyen Obama ise başkanlığı boyunca önlemler almanın hep en büyük görevlerinden biri olduğunu düşündü. New York Times’a göre Başkan Obama’nın en büyük pişmanlıklarından biri ise iklim değişikliğinin gerçek olduğu, insan eliyle yapıldığı ve önlem alınmadığı takdirde sonuçlarının felaket olacağı konusunda Cumhuriyetçiler’i yeterince ikna edememesi.

Wall Street Journal gazetesi Apple’ın CEO’su Tim Cook’un dünkü Apple lansmanında çekilen bir fotoğrafını ön sayfada yayınlamış. İç sayfalarda ise elektronik devinin yeni ürünleriyle ilgili geniş ayrıntılara yer verilmiş. Gazete, satışlarda düşüş yaşayan şirketin sonhabarla birlikte yaklaşan Noel döneminde iPhone 7‘ye umut bağladığını yazıyor.

Wall Street Journal ayrıca Güney Kore deniz taşımacılığı şirketi Hanjin’in iflas etmesiyle toplam değeri 14 milyar doları bulan kargonun denizlerde mahsur kaldığını yazıyor. Örneğin Güney Kore’nin en büyük şirketlerinden Samsung’un 38 milyon dolarlık ürünü, şu anda uluslararası sularda. Perakendeciler, şu anda bu durumdan etkilenmiyor. Ancak gazete, sorunun çözülmemesi durumunda en çok alışverişin yapıldığı Noel döneminde rafların boş kalabileceği uyarısında bulunuyor.

XS
SM
MD
LG