Erişilebilirlik

7 Eylül Amerikan Basınından Özetler


Amerikan basını, 8 Kasım’daki başkanlık seçimlerine iki ay kala seçim haberlerine ağırlık vermeye başladı. Washington Post, bugünkü ana sayfasında 50 eyalette yapılan kamuoyu yoklamalarında Demokrat Partili Hillary Clinton’ın yarışı önde götürdüğünü haber veriyor. Washington Post’un anketine göre Trump, Cumhuriyetçi Parti’nin kalesi olarak bilinen Arizona ve Georgia’da öne geçmekte büyük zorluk çekiyor. En büyük sürprizlerden biri ise Clinton’un sadece bir puanla bile olsa Texas’ta Trump’ın önüne geçmesi. Clinton, kilit eyaletlerden Florida ve Colorado’da da önde gidiyor. Gazeteye göre Trump’ın karşı karşıya kaldığı en büyük sorunlardan biri, yüksek eğitimli beyazların, özellikle de bu demografik gruptaki kadınların oylarını hızla kaybediyor olması. Ancak Trump, üniversite mezunu olmayan beyazlar arasında, önseçimlerde olduğu gibi popüler olmaya devam ediyor. Öte yandan Hillary Clinton’un üniversite mezunu olmayan beyazlardan, Trump’dan daha çok oy topladığı tek bir eyalet var, o da Vermont. Trump’ın en çok oy topladığı eyaletler arasında ise Amerika’nın Orta Batı kesimindeki Iowa ve Indiana yer alıyor.

Washington Post, Amerika’nın en büyük iç sorunlarından biri olan silahlı şiddetle ilgili bir habere de yer veriyor ana sayfasında. Gazeteye göre Amerika’nın en büyük üçüncü kenti olan Illinois eyaletindeki Chicago, bu yıl silahlı şiddet eylemlerine New York ve Los Angeles’ın toplamından daha çok kurban verdi. Chicago’da bu yıl 500’den fazla cinayet işlendi. Polis teşkilatı ve halk arasındaki ilişkiler ise gerginleşmeye devam ediyor. Polis teşkilatına göre şiddetin en büyük nedeni, sokaklarda silahlara erişmenin son derece kolay olması. Chicago’da şiddetin dozunun artması, seçim kampanyalarında da ana gündem maddelerinden biri haline geldi. Gazete, Donald Trump’ın yüksek suç oranını, “Demokrat Parti’nin kent merkezlerinde yaşayan yoksul siyahlara ihanet etmesi” olarak değerlendirdiğini yazıyor.

New York Times gazetesi kurban bayramı yaklaşırken, hac sırasında geçen yıl çıkan ve 2 bin 400 hacı adayının ölümüne yol açan izdihamı, olaydan sağ kurtulan bir Amerika’nın ağzından aktarıyor. Atlanta’da yaşayan 42 yaşındaki Raşit Sıddıki, Mina’daki Camarat Köprüsü’nde şeytan taşlamaya giden grup içinde çıkan izdihamda erkek kardeşinin ve kardeşinin eşinin ezilerek öldüğünü anlatıyor. Suudi Arabistan’ın hac sırasında yeterince güvenlik önlemi almadığı için yıllardır eleştirildiğini yazan gazete, yapılan bazı değişikliklerin ise sadece zengin hacı adaylarının işine yaradığını vurguluyor.

New York Times bugün ayrıca Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un gazeteye yaptığı ziyarete yer ayırmış. Gazete, Kurtulmuş’un 15 Temmuz’daki başarısız darbe girişiminde Amerika’nın parmağı olduğuna dair bir kanıt bulunmadığını söylediğini yazıyor. Kurtulmuş, New York Times’ın yayın kuruluyla dün yaptığı toplantıda hükümetin bu konudaki duruşunun açık olduğunu yineledi. Kurtulmuş, Amerika’nın darbe girişimini desteklemediğinden emin olduklarını söyledi. Ancak Kurtulmuş, yine de Türk halkının Amerikan adalet sisteminden Fethullah Gülen’i Türkiye’ye iade etmesini beklediğinin altını çizdi. Kurtulmuş, Gülen’in darbe girişiminde parmağı olduğuna dair 80 kutu dosyanın Amerika’ya gönderildiğini hatırlattı. Gazete ayrıca Başbakan Yardımcısı’nın “Müttefikimiz Amerika’nın Türk demokrasisini destekleme yönündeki açık niyetini görmek istiyoruz” sözlerine yer verdi.

XS
SM
MD
LG