Erişilebilirlik

6 Eylül Amerikan Basınından Özetler


6 Eylül Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00

Washington Post gazetesi, ana sayfasında, evlerini terk etmek ve ülke içinde göç etmek zorunda kalanların sayısı Suriye ve Irak’tan daha fazla olan Colombiya’ya ve ülkedeki iç savaşa yer vermiş. Colombiya’da hükümet ve FARC olarak bilinen Marksist eğilimli gerilla örgütü Devrimci Silahlı Kuvvetleri arasında 52 yıldır savaş var. Bu ülkede yaklaşık 7 milyon köylü, evlerini terk etmek ve kentlere göç etmek zorunda kalmış. Hükümetle gerillalar arasındaki ateşkes anlaşması, 2 Ekim’de referanduma sunuluyor. Washington Post, referandumdan çıkacak sonuç ne olursa olsun köylülerin çoğunun, kaybettikleri topraklar kendilerine geri verilecek olsa bile, kentlerde yaşamaya devam edeceğini yazıyor.

Washington Post’un ana sayfasında Rusya’nın Amerika’da 8 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleriyle ilgili olarak Amerikan kamuoyunda güvensizlik ve kuşku uyandırma çabalarıyla ilgili bir haber de var. Federal Soruşturma Dairesi FBI, bir süre önce, eyalet seçim kurumlarını Rusya kaynaklı olası siber saldırılara karşı önlem almaya çağırmıştı. Gazete, Rusya’nın amacının seçim sonucunu değiştirmekten çok, tüm dünyanın, Amerikan demokrasisine ve seçim sistemine şüpheyle bakmasını sağlamak olduğunu yazıyor.

Gazete ayrıca, dünyanın en büyük ve en hızlı büyüyen üniversite ağı Laurate Uluslararası Üniversiteler adlı şirketin, danışmanlık hizmeti aldığı Bill Clinton’a 18 milyon dolar ödediğini yazıyor. Gazeteye göre merkezi Baltimore’da bulunan şirketin, Hillary Clinton’un bakanlığı sırasında Dışişleri Bakanlığı’ndan imtiyazlı muameye görüp görmediğine ilişkin bir kanıt yok. Ancak Washington Post, küresel çapta büyümeye çalışan bir şirketin adının Clinton Vakfı’yla anılmasından büyük çıkar elde ettiği görüşünde.

New York Times’ın baş sayfasında Demokrat Partili Hillary Clinton’la Cumhuriyetçi Partili Donald Trump arasında 8 Kasım’da yapılacak başkanlık seçiminde artık son dönemece girildiğini yazıyor ve kampanyalardaki son durumu değerlendiriyor. Adaylar, seçimlerde sonucu etkileyebilecek en önemli eyaletlerden biri olan Ohio’da kampanyalarını sürdürüyor. Trump’ın seçimi kazanması için Ohio eyaletini alması şart. Ancak kamuoyu yoklamaları, Clinton’ın eyalette avantaja sahip olduğunu gösteriyor. Adayların Eylül sonunda başlayacak tartışma programlarına hazırlandığını hatırlatan New York Times, Clinton’un işçilerle, Trump’ınsa azınlıklarla yakınlaşmaya çalıştığını bildiriyor.

New York Times’in baş sayfasından bir başka haberse Başkan Obama’nın savaş sırasında nükleer silahı ilk kullanan taraf olmayacağına dair vermeyi düşündüğü sözle ilgili. Gazete, 1945-1953 yılları arasında başkanlık yapan Harry Truman’dan bu yana her Amerika başkanının nükleer silahları başvurulacak son çare olarak gördüğüne dair resmi olmayan bir kural bulunduğunu hatırlatıyor. Başkan Obama ise bu kuralı resmileştirmek istiyor. Ancak yönetimdeki birçok bakan ve danışman, bu isteğe karşı çıkıyor. Bunun nedeni, Amerika’nın nükleer silah kullanmama sözünü Çin, Rusya ve Kuzey Kore’nin ‘Amerika’nın zayıflığı’ olarak algılama olasılığı. Uzmanlar, Rusya’nın Avrupa, Çin’in ise Güney Çin Denizi’nde son derece aktif olduğu bir dönemde Amerika’nın geri çekilmesinin ulusal güvenliğe zarar vereceği görüşünde.

XS
SM
MD
LG