Erişilebilirlik

5 Eylül Amerikan Basınından Özetler


5 Eylül Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00

Washington Post gazetesinin ön sayfasında bir Suriye haberi dikkat çekiyor. G-20 zirvesinin yapıldığı Çin’de derlenen haberde, Amerika ve Rusya’nın Suriye’de ateşkes ve terörle mücadele konularında çıkmaza girdiği kaydediliyor. Haberde Başkan Obama’nın konuyla ilgili yorumlarına da yer verilmiş. Obama, Rusya ve Suriye’nin, yapılacak herhangi bir ateşkes anlaşmasına uyacaklarından emin olmadığını söylüyor. Amerika ve Rusya’nın Suriye konusunda farklı politikalar izlediğini dile getiren Obama, “Yine de konu masum siviller, kadınlar ve çocuklar olunca, ilerleme kaydetmek için çabalamaya değer” ifadesini kullandı. Washington Post, Amerika’nın Suriye’deki iç savaşa doğrudan müdahale etme konusunda isteksiz olduğunu da hatırlatıyor.

Washington Post’taki başka bir ön sayfa haberi başkanlık seçimlerine değiniyor. Gazete, Amerika’da Labor Day yani İşçi Bayramı olan bugün, seçim yarışında son dönemece girildiğine dikkat çekiyor. Washington Post, Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Donald Trump cephesinin kan kaybettiğini, kadın seçmenlerin ve azınlıkların desteğini yitirdiğini yineliyor.

Washington Post’ta bugün Türkiye ile ilgili de bir haber başlığı da var. Gazete, Türk Ordusu ve Suriyeli isyancıların, Türkiye-Suriye sınırında Azaz’dan Cerablus’a kadar uzanan yaklaşık 90 kilometrelik bölgeyi IŞİD militanlarından temizlediğini haber veriyor. Washington Post’a göre IŞİD’in bu bölgeden çıkarılması, örgütün Türkiye’yle bağının koparılması dolayısıyla da lojistik anlamda büyük darbe alması anlamına geliyor. Gazete, 24 Ağustos’ta başlayan Fırat Kalkanı Operasyonu’yla, IŞİD’in bölgedeki varlığının sona ermesinin kaçınılmaz hale geldiği yorumunu da yapıyor.

Washington Post ayrıca Türk Ordusu ve Suriyeli isyancıların Türkiye-Suriye sınırında Azez’dan Cerablus’a kadar uzanan yaklaşık 90 kilometrelik bölgeyi IŞİD militanlarından temizlediğini haber veriyor. Washington Post’a göre IŞİD’in bu bölgeden çıkarılması, lojistik açıdan uzun süredir Türkiye’ye olan erişime dayanan örgütün bu bağının koparılması anlamına geliyor. Gazete, 24 Ağustos’ta Fırat Kalkanı Operasyonu’nun başlatılmasıyla IŞİD’in bölgedeki varlığını yitirmesinin kaçınılmaz hale geldiği yorumunu da yapıyor.

New York Times gazetesi, baş sayfada paylaştığı fotoğrafta, Rahibe Teresa’nın, Papa Francis tarafından azize ilan edilmesine geniş yer ayırmış.

New York Times’ın ana sayfasında yer alan bir başka haber de, Amerika’daki başkanlık seçimleriyle ilgili. Gazete, genç siyahların Demokrat Parti başkan adayı Hillary Clinton’la ilgili kuşkularına değiniyor. Amerika’da sandık başına çekmesi en zor seçmen grubunun genç siyahlar olduğuna dikkat çeken gazete, Clinton’un bu seçmenlere hitap etmekte zorlandığını yazıyor.

Haberde, siyah bir gencin Trump ve Clinton arasında seçim yapmayı ‘vurularak ya da bıçaklanarak öldürülmeyi’ tercih etmeye benzetmesi de vurgulanıyor. Gazeteye göre siyah gençler, Clinton’ı güvenilir bulmuyor. 40 yaş altı siyah seçmenler, Clinton’ın Trump’a odaklanmak yerine, genç siyahlar için neler yapacağını anlatması gerektiğini düşünüyor.

New York Times dün Başkan Obama ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın G-20 zirvesi kapsamında yaptıkları görüşmeye yer vermişti. Gazete, haberinde, Başkan Obama’nın Türkiye’yle Amerika arasındaki soğukluğu gidermeye çalıştığını belirtiyor. Obama, başarısız darbe girişimi sonrasında Amerika’nın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tam destek verdiğini yineliyor. Türkiye’de bazı çevrelerin darbe girişiminde Amerika’nın parmağı olduğunu iddia ettiğini hatırlatan New York Times, Obama’nın, darbe girişiminden sonra Türkiye’de başlatılan operasyonlara yönelik hiçbir yorumda bulunmadığına dikkat çekiyor. Gazete, haberinde, Obama’nın Erdoğan’a hitaben, “Bu korkunç darbe girişiminden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ilk kez yüz yüze görüşme fırsatı yakaladım. Burada ve güvende olduğunuza seviniyoruz, birlikte çalışmaktan mutluyuz” sözlerine yer verdi.

Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Ağustos’ta Türkiye’ye yaptığı ziyareti hatırlatan gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Biden’a kıyasla Başkan Obama’ya karşı daha yumuşak bir tavır içinde olduğunu aktarıyor.

XS
SM
MD
LG