Erişilebilirlik

19 Eylül Amerikan Basınından Özetler


19 Eylül Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00

19 Eylül Amerikan basınında, hafta sonunda New York ve New Jersey’deki patlamalar ve Minnesota’da düzenlenen bıçaklı saldırı geniş yankı bulmuş.

New York Times, bugünkü ana sayfasında New York’un Chelsea semtinde meydana gelen ve 29 kişinin yaralanmasına yol açan patlamanın New Jersey’de Cumartesi sabahki patlamayla ilişkili olabileceğini yazıyor. New York eyaleti Valisi Andrew Cuomo, patlamaların uluslararası terörle bağlantısı olduğunu gösteren herhangi bir kanıt olmadığını söylemişti. Bu hafta New York’ta başlayacak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantıları, New York ve New Jersey’deki patlamaların yarattığı kaygıları daha da arttırıyor. New York Times, Başkan Obama ve çok sayıda dünya liderini bir araya getirecek toplantılardan önce acilen ek önlemler alınması gerektiğini vurguluyor. Öte yandan gazete, buna karşın IŞİD’in, Minnesota eyaletinde bir alışveriş merkezindeki dokuz kişinin yaralandığı bıçaklı saldırının sorumluluğunu üstlenmekte gecikmediğini kaydediyor.

New York Times bugün ayrıca baş sayfasında Amerikan ordusunun hafta sonunda yanlışlıkla Suriyeli birlikleri bombalamasının Amerika’nın Suriye’de şiddetin dozunu azaltma ve insani yardımın önünü açma çabalarını aksattığını yazıyor. Gazeteye göre, Amerikalı pilotların IŞİD cihatçıları sanarak 60’dan fazla Suriye askerini öldürdüğü bombardıman, Beyaz Saray’ın Suriye iç savaşında anlamlı bir strateji oluşturmayı başaramamasının bir göstergesi. New York Times, Obama Yönetimi’nin Beşar Esat hükümetinden özür dilemesine neden olan hatalı bombalama vakasının, hem Suriye hem de Rusya için büyük bir propaganda fırsatı anlamına geldiği yorumunu da yapıyor. Rusya ve Suriye’nin, bombardımandan ötürü özür dilemesine rağmen ateşkesi baltalayan tarafın Amerika olduğunu iddia etmekte gecikmemesi, bunun bir göstergesi sayılıyor.

Washington Post’un bugünkü ana sayfasında ise Amerika’daki başkanlık seçimleriyle ilgili bir haber var. Gazete, Demokrat Parti başkan adayı Hillary Clinton’ın seçimlerde kritik rol oynaması beklenen Latin kökenli seçmenleri yeterince harekete geçiremediğini yazıyor. Kamuoyu yoklamaları, Clinton’ın, rakibi Cumhuriyetçi Partili Donald Trump’a oranla Latin oylarını daha çok topladığını gösteriyor. Ancak Washington Post’a göre yine de en önemli soru, Latin seçmenlerin ne oranda sandık başına gideceği. Clinton kampanyası, şimdiye kadar Hispanik seçmen kitlesi olarak gençleri hedef alıyor ve bu seçmenlere Facebook ve Twitter gibi sosyal medya platformlarından erişmeye çalışıyordu. Gazete, televizyonlarda İspanyolca seçim reklamları yayınlamaya daha yeni başlayan Clinton’ın geç kaldığı, Latin kitleleri kendi saflarında toplama fırsatını kaçırabileceği yorumu yapıyor.

Los Angeles Times gazetesinin ana sayfasında dün akşam Los Angeles’ta sahiplerini bulan 68’inci Emmy Ödülleri’ne yer vermiş. Yılın en iyi televizyon yapımlarını ödüllendiren Emmy’lerin bu yılki galiplerinden biri, O.J. Simpson cinayet davasını konu alan dizi. Los Angeles Times, yirmi yıldan uzun süre sonra O.J. Simpson’ı yeniden gündeme taşıyan dizinin, davayı 21’inci yüzyılın bakış açısından yansıttığını kaydediyor. Çok ünlü bir Amerikan futbolu oyuncusu olan O.J. Simpson, eşi ve eşinin sevgilisini öldürmekle suçlanmış, Simpson’ın sekiz ay süren dava sonucu jüri kararıyla aklanması, büyük tartışma yaratmıştı.

Los Angeles Times bugün ayrıca başkanlık seçimleriyle ilgili yeni bir ankete yer vermiş. Gazete, “Trump kazanır mı?” sorusunu yönelttiği haberinde buna yanıt olarak ankete katılan seçmenlerin yarısının ‘evet’ yanıtı verdiğini yazıyor. Los Angeles Times’ın anketine göre Clinton, yarışı yüzde 50 oy oranıyla önde götürürken Trump, yüzde 45 olan oy oranını arttırmaya devam ediyor. Clinton’ın genç seçmenleri cezbetmekte zorlandığını yazan gazete, gençlerin ‘Clinton nasıl olsa kazanacak’ düşüncesiyle Yeşil Parti adayı Jill Stein ya da Liberal Parti adayı Gary Johnson’a oy verebilecekleri uyarısında bulunuyor.

XS
SM
MD
LG