Erişilebilirlik

12 Eylül Amerikan Basınından Özetler


Amerika’daki birçok gazete gibi Washington Post ana sayfasını 11 Eylül 2001 terör saldırılarının 15‘inci yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma törenlerine ayırmış. Gazete, ayrıca Hillary Clinton’ın New York’taki 11 Eylül anma töreni sırasında aniden rahatsızlanmasını baş sayfasından haber veriyor. Başkanlık seçimlerine iki aydan az bir süre kalmışken, Clinton’ın rahatsızlanıp töreni terk etmek zorunda kalması, kafalarda birçok soru işaretinin oluşmasına neden oldu. Sıcaktan bunaldığı ve “dehidrasyon”, yani su kaybı yaşadığı açıklanan Clinton’ın tören alanından ayrılırken tökezlemesi ve kendisini bekleyen aracına güçlükle binmesi, herkesin dikkatini çekti. Clinton kampanyasından yapılan açıklamada, Demokrat Parti başkan adayına zatürre teşhisi konduğu ve tedavisine başlandığı bildirildi. Washington Post, Clinton’ın sağlığıyla ilgili soru ve kuşkuların, yaşanan bu olayla birlikte iyice su yüzüne çıktığı yorumunu yapıyor. Rakibi Cumhuriyetçi Partili Trump’ın Clinton’ın sağlık durumunu sürekli sorguladığını yazan gazete, Trump’ın Clinton’ı “zayıf, uykucu, yorgun ve başkanlık yapacak güce sahip olmayan” bir kişi olarak tanımladığı hatırlatmasını yapıyor.

Öte yandan, Clinton cephesinden zatürre teşhisiyle ilgili açıklamanın geç yapılması da ‘kampanya bir şeyleri gizliyor’ algısının oluşmasına yol açtı. Washington Post ön sayfasında, 68 yaşındaki Hillary Clinton’un sağlığıyla ilgili bilgilerin her zaman gizli tutulduğuyla ilgili ayrı bir incelemeye yer vermiş. Gazete, Clinton’un 1998, 2007 ve 2012 yıllarında bacağında ve kafasında kan pıhtılaşması oluştuğu için tedavi gördüğünü yazıyor. Rahatsızlığın tekrarlamaması için kan sulandırıcı kullanan Clinton’ın iç kanama riskine karşı gözlem altında tutulduğu da gazetenin yaptığı hatırlatmalar arasında. Ancak bu rahatsızlıklardan kamuoyunun hep geç haberdar edildiğini yazan Washington Post, başkanlık seçimlerine çok az bir süre kala bile Clinton cephesinin bu tavrı sürdürmekte ısrarlı olduğuna, seçmenlerinse bu gizlilik nedeniyle şaşkınlık yaşadığına dikkat çekiyor.

Los Angeles Times da ana sayfada Hillary Clinton’ın sağlık durumuna ve bununla ilgili kamuoyunda ve Clinton karşıtları cephesinde uyanan şüphelere geniş yer veriliyor. Gazete, ‘Clinton karşıtlarının eline büyük bir koz geçti’ yorumunu yapıyor. Clinton kampanyasının zatürre teşhisine ilişkin açıklamayı, Clinton’ın 11 Eylül anma törenini terk etmesinden yedi saat sonra yapmasının kuşku uyandırdığını yazan Los Angeles Times, gerek 68 yaşındaki Clinton’ın, gerekse 70 yaşındaki Trump’ın sağlıklarına ilişkin çok daha kapsamlı raporları kamuoyuyla paylaşmaları gerektiğini belirtiyor.

New York Times ön sayfasında Çin’le ilgili bir haber yer alıyor. Haberde, Çin’de giderek düşen evlilik oranının ülkedeki aile yapısını ve ekonomiyi hızla değiştirdiğine değinilmiş. Gazete, 20’li ve 30’lu yaşlardaki Çinlilerin, artık evlilik ve ebeveynlikten çok kişisel gelişim ve eğitime önem verdiğini; dolayısıyla geç evlenmeyi ya da hiç evlenmemeyi tercih ettiğini yazmış. New York Times’a göre evlilikle ilgili bakış açısındaki bu değişim, Çin’de sosyal ve ekonomik hayatı derinden etkiliyor. Çin ekonomisini tüketimin körüklediğini hatırlatan gazete, aile kuranların yaptıkları harcamaların azalmasının, ekonomiyi olumsuz yönde etkileyeceği görüşünde. Öte yandan, Çin nüfusunun giderek yaşlandığına da dikkat çeken New York Times, geleneksel olarak çocukların anne-babalarına baktığı Çin toplumunda, bu eğilimin değişeceği öngörüsünde bulunuyor.

XS
SM
MD
LG