Erişilebilirlik

Evsizlere Gıda Yardımı


Evsizlere Gıda Yardımı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00
Linki indirmek için

Amerika’da ailelerin yaklaşık %15’i günlük gıda ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanırken Washington yakınlarında faaliyet gösteren bir sivil toplum örgütü yardıma çalışıyor

Her Pazartesi yaklaşık 150 kişi Maryland’deki bir kilisenin otoparkında sıraya giriyor. Ailesi Nisan ayından bu yana evsizler barınağında yaşayan Joan Oswald erken gelmiş.

Yemek bulmakta çok zorlanıyordum. Ama rahip Slye ile tanıştıktan sonra endişelenmeme gerek kalmadı. Artık buzdolabımda yemek var.

Sıradaki herkese ekmek ve beş kilodan fazla sebze-meyve dağıtılıyor.

Her şey bedava. Zaten bu yüzden sıra var. Şu sıralar herkesin yardıma ihtiyacı var.

Rahip Ben Slye, Washington’un banliyölerindeki düşük gelirli bölgelere yemek dağıtmaya bir buçuk yıl önce başlamış. Her Pazartesi içinde buzdolabı bulunan bir kamyon kiralıyor ve doğu yakasının en büyük iki tarım üreticisinden sebze ve meyve alıyor.

Ben Slye, “Haftada yaklaşık 9 ton sebze-meyve alıyorum. Bazen sadece 5 ton verdikleri oluyor. Bugünse iki firmadan toplam 18 ila 23 ton arasında taze sebze-meyve alacağız” diyor.

Slye yemek dağıtım programını, üreticilerin depolarında satamadıkları fazla sebze-meyve bulunduğunu duyunca başlatmış. James McWhorter firmalardan birinin Genel Müdürü: “Her yıl milyonlarca kasa taze sebze ve meyve satıyoruz. Bazen artıyor. Müşterilerimizin standartları çok yüksek. Eğer sebze-meyveler birkaç gün beklemişse müşterilerimize satamıyoruz, ama sonuçta israf da olsun istemiyoruz.”

McWhorter eğer artan sebze-meyveyi kimse almıyorsa elden çıkarılması gerektiğini söylüyor.

Ulusal Kaynaklar Savunma Konseyi’nin son raporuna göre, Amerika’da üretilen gıdanın %40’ı israf oluyor. Bob Keefe Konsey’in sözcüsü: “Hem parasal hem de çevresel anlamda çok büyük bir israftan bahsediyoruz. Her yıl yaklaşık 165 milyar dolar değerinde gıdanın israf edildiğini tahmin ediyoruz.”

Kilisenin gıda dağıtımından artanları 20 sivil toplum kuruluşu alıyor.

Laura Lombardo, “İstediğiniz kadar ekmek bulmak mümkün ama sebze bulmak çok zor” diyor.

Ben Syle, gıda israfını azaltmaya ve insanları doyurmaya yardım etmenin harika bir duygu olduğunu söylüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG