Erişilebilirlik

Evrende 'Yalnız' Olabiliriz


24 Aralık 1968'de Apollo 8 astronotlarının Ay yörüngesinden çektiği Dünya fotoğrafı
24 Aralık 1968'de Apollo 8 astronotlarının Ay yörüngesinden çektiği Dünya fotoğrafı

Birçok uzay araştırmacısı, evrenin büyüklüğü nedeniyle, Dünya’ya benzeyen başka gezegenlerin de bulunacağını düşünüyor. Ancak İsveç’in Uppsala Universitesi’nde bilgisayar yardımıyla oluşturulan bir model, Dünya’nın belki de evrende canlı yaşamasına elveren tek gezegen olabileceğini ortaya koyuyor.

Astrofizikçi Erik Zackrisson, oluşumundan şimdiki zamana kadar evren ile ilgili bütün bilgileri güçlü bir bilgisayara yükledi. Bilgisayar, yüklenilen bütün bilgiler ışığında evrende yaklaşık 700 kentilyon gezegen bulunduğunu ortaya çıkardı. Bu rakam bir başka değişle 20 sıfırlı bir 7.

Bilgisayardan çıkan hesaplamanın beklenmedik bir kısmı ise, Dünya’nın belki de milyarlarca gezegen arasında yaşama elverişli tek gezegenin olması.

Gezegenlerin ortaya çıkması hakkında bilinen bütün bilgiler ve fizik kurallarına göre, gezegenlerin oluşum süreci sadece yaşama elverişsiz gezegenlerin ortaya çıkmasını sağlıyor.

Daha önce ortaya atılan olasılıklar içerisinde sadece içinde bulunduğumuz Samanyolu galaksisi içerisinde, Dünya’ya benzer yaklaşık 50 milyar gezegenin bulunduğu düşünülüyordu. Ancak Zackrisson modeli, Dünya’nın benzersiz bir gezegen olduğunu ortaya koyuyor.

Bilim adamları, bu teorinin başka araştırmalar tarafından yanlış olduğu kanıtlansa dahi, Dünya türü gezegenlerin sanılandan çok daha az olduğunu söylüyor.

Online olarak yayınlanan yeni araştırma, astrofizik dergisi Astrophysical Journal’a sunuldu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG