Erişilebilirlik

‘Evrende Yalnız mıyız?


‘Evrende Yalnız mıyız?’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Amerikan Kongresi’nin Ulusal Bilimler Akademisi’ne önemli bir sorusu var. Kongre, ‘evrende yalnız mıyız?’ ya da Dünya gibi gezegenler olup olmadığı sorusunun yanıtını bilmek istiyor. NAS bu soruya yanıt vermek için ülke genelinde uzmanlarla çalışıyor. Amerika’nın Sesi o uzmanlardan biriyle görüştü.

Hubble teleskopu uzaydan bize özel fotoğraflar gönderdi ancak bu görüntüler, evrende yer alan trilyonlarca galakside yaşam olup olmadığı konusunda yeterli bilgi vermedi.

Notre Dame Üniversitesi'nden Justin Crepp, “Yıldız sistemlerinin her birinin yüzde 10’u Dünya’ya benzer gezegenlere sahipse ve bunlarda hayat varsa, Samanyolu galaksimizde bunlardan milyarlarca var,” diyor.

Ulusal Bilimler Akademisi’nin güneş sistemi dışındaki gezegenleri inceleyen Justin Crepp, Amerika’nın gelecek 10 yıldaki uzay çalışmalarına durumda.

Akademiye bağlı güneş sistemi dışındaki gezegenleri inceleyen komite, Eylül ayında bazı önerilerde bulundu. İlki, NASA’nın diğer yıldız sistemlerindeki dünya benzeri gezegenleri inceleyecek araçlar geliştirmesi. Ama bu hiç kolay değil.

Crepp, “Eğer bir gezegeni görüntülemek istiyorsanız bazı zorluklarla karşılaşırsınız. Bir tanesi gökyüzünde görülmezler. Bunun için uygun bir teleskopunuz olmalı. Sorun, dünya atmosferinin görüntüleri bulanık hale getirmesi, bu da işimizi zorlaştırıyor,” diyor.

Komite NASA’nın dünya atmosferi üzerinde bilgi toplaması sorununun daha güçlü bir cihazla çözülebileceğine inanıyor. Bu da ikinci öneriyi gündeme getiriyor: Görüntüleri Hubble teleskopundan 10 kat daha keskin üretecek iki büyük teleskop inşa etmek. Bu laboratuvarda Crepp ve çalışma arkadaşları, yeni bir ekipman üzerinde çalışıyor.

İleri teknoloji özellikli bu araç bilim adamlarına önemli bir olanak sağlayacak. Geniş açılı bir kızılötesi teleskop, uzaya fırlatıldığında yalnızca yüzlerce ışık hızı uzaklığındaki gezegenleri aramayacak, onların neden yapıldığı ve yaşama elverişli olup olmadığı yönünde bilgi de toplayacak.

Crepp’e göre bu da yüzlerce yıllık soruyu yanıtlayabilir: “Yalnız mıyız? Bu soru yalnızca bilimi değil, teoloji, felsefe ve diğer alanları da etkiliyor. Bu bir merak. İnsan olmanın bir parçası. Bizim dünyamız özel mi? İstisna mı? Yaşam olan diğer gezegenler var mı? Onlarla iletişim kurabilir miyiz?”

Komitenin önerileri Amerikan Kongresi tarafından değerlendirilecek ve yeni gezegenlerin araştırılmasına ödenek sağlanması için federal düzeyli planlarda yer alacak.

STÜDYO VOA

VOA Türkçe Gazze protestolarının düzenlendiği üniversitede – 26 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:28:12 0:00
XS
SM
MD
LG