Erişilebilirlik

Evin Cezaevinde İdamlar


Amerikan Hükümetinin Görüşlerini Yansıtan Yorum

İran hükümeti 9 Mayıs’ta evin cezaevinde beş tutuklunun idam edildiğini açıkladı. Bunlardan dördü, biri kadın, İran’ın Kürt azınlığının bir üyesiydi. Bu kişilerden beşi de “devlete karşı terör eylemlerine katılmakla “suçlanarak “Allaha karşı düşmanlık” yapmaktan hüküm giydi.

Uluslararası Af Örgütü idamları kınarken bunların İran yasalarını ihlal ederek uyarısız uygulandığını bildirdi. Af Örgütünün Orta Doğu ve Kuzey Afrika direktörü “Bu beş kişi adil yargılanmadı. Zanlılardan üçü işkence gördü ve ikisi baskı altında itirafa zorlandı. ”dedi. New York Times idam edilen tutukluların kendilerine İnternet sitelerine gönderdikleri açık mektuplarda kendilerine yöneltilan suçlamaları reddettiler.

İdam edilenlerden Farzad Kamangar öğretmen ve Kürtlerin kültürel haklarının savunucusuydu. Diğer üç erkeğin adları Farzad Vekili, Ali Naydarian ve Mehdi Eslamian, kadının ise Şirin Alam Hooli idi. Kamangar’ın avukatı Halil Bahramian, müvekkilinin, bikaç dakika süren duruşmada tek bir delil ortaya koymadan mahkum edildiğini söyledi.

İran hükümetinin insan haklarını ezen politikaları tüm İranlıları etkiliyor. Ancak kürtler gibi etnik azınlıklar, Amerika Dışişleri Bakanlığının son insan hakları raporunda belirtildiği gibi” orantısız şekilde keyfi tutuklama, uzatılmış gözaltı ve fiziki baskıya hedef olmaktadır”.

Amerikan hükümeti evrensel hakları ve özgürlükleri barışcı biçimde savunan herkesi kuvvetle desteklemektedir. Amerika İran hükümetini keyfi hapis, işkence ve halkına baskıya son vermesi ayrıca uluslararası insan hakları hükümlülüklerini yerine getirmesi için çağrıda bulunmaya devam edecektir. Amerika, özellikle herhangi bir kişinin siyasi inançları nedeniyle idam edillmesini kınamakta ve İran yönetiminden vatandaşlarının haklarına saygı göstermesi istemektedir.

XS
SM
MD
LG