Erişilebilirlik

Ev Yapımında Kullanılan Malzemelere Dikkat


Ev Yapımında Kullanılan Malzemelere Dikkat
Ev Yapımında Kullanılan Malzemelere Dikkat

Oyuncaklarda kullanılan zehirli kimyasal maddeleri açığa çıkarmasıyla tanınan bir araştırma örgütü kısa süre önce dikkatini yer döşemeleri ve duvar kağıtları gibi yapı malzemelerinde kullanılan kimyasallara çevirdi. 3 bin örnek ürünü deneyden geçiren örgüt, kurşun ve bir tür plastik olan PVC’nin hemen her evde kullanıldığını ortaya çıkardı. Bu zehirli kimyasalların kanser, astım, doğuştan sakatlıklar ve üreme sorunlarına yol açtığı biliniyor.



HealthyStuff.org adlı kuruluş bir süre önce bin yer döşeme malzemesi ve 2 bin duvar kağıdını testten geçirdi. Malzemelerde yüksek düzeyde kurşun, fitalat ve PVC tesbit edildi. Kuruluş, güvenli olan muşamba, mantar, bambu ve ahşap kullanılmasını öneriyor.

Uzmanların zararlı olarak tanımladıkları kimyasalların listesi çok uzun. Bunlar arasında şilte ve modilyalarda kullanılan ve alev almayı önleyici kimyasallar ve kansere yol açtığı sanılan Teflon da var.

Richard Denison anlatıyor: "Amerika’da kişi başına günde yaklaşık 100 kilogram kimyasal madde üretiliyor ve kullanılıyor. Sırtınızda 100 kiloluk bir çanta taşıdığınızı ve çantayı her gün doldurduğunuzu düşünün.”

Denison, Amerika’da fitalatlara ilişkin kısmi bir yasak olmasına rağmen bu maddeler dahil başka birçok kimyasalın kapsamlı hasara yol açtığını söylüyor: "Bu kimyasallar hepimizde ölçülebilir miktarlarda mevcut. Kimyasallar, yasaklandıktan yıllar sonra bile toprağı, yiyeceklerimizi, suyumuzu kirletmeye devam ediyor.”

Amerikan Kongresi zehirli kimyasalları kontrol altına almak için bazı girişimlerde bulundu ancak bunun zorlu ve uzun bir yol olacağına kuşku yok.

XS
SM
MD
LG