Erişilebilirlik

Eurovision Yarışmasını İsveç Kazandı


Azerbeycan’ın başkenki Bakü’de düzenlenen 2012 Eurovision şarkı yarışmasını İsveçli şarkıcı Loreen kazandı.

28 yaşındaki pop sanatçısı “Euphoria” adlı şarkısıyla yıllık yarışmanın final turunu birinci bitirdi.

Abba grubunun 1974’de “Waterloo” adlı parçayla birinci gelmesinden beri İsveç beşinci kez Eurovision yarışmasını kazanıyor.

Yarışmada ortalama yaşları 75 sekiz büyükanneden oluşan Rus Babuşkas grubu ikinci geldi. Kadınlar korosu, “Party For Everbody” adlı parçalarıyla büyük ilgi topladı.

Türkiye'yi temsil eden Can Bonomo "Love Me Back" adlı şarkısıyla yarışmayı yedinci bitirdi.

Eurovisiona ev sahipliği yapan petrol ve doğal gaz zengini Azerbaycan devleti, yarışmayı büyük bir reklam fırsatı olarak görüyor.

Ancak bu olayı fırsat olarak değerlendiren yalnızca Azerbaycan devleti değil. Muhalefet ve insan hakları eylemcileri de Eurovision aracılığıyla ülkedeki insan hakları ihlalleri ve kısıtlamalara dünyanın dikkatini çekmeye çalışıyor.

Bu hafta başkent Bakü’de düzenlenen gösterilerde en az 30 kişi gözaltına alındı.

Ana muhalefet partisi Azerbaycan Halk Cephesi’nin lideri Ali Kerimli de Eurovision finalinin başlamasına saatler kala gözaltına alınanlar arasındaydı.

Kısa bir süre sonra serbest bırakılan Kerimli, polisin kendisine düzenlediği eylemin yasadışı olduğunu, bu tarz eylemlerin Bakü’nin “barışçı ortamını ve Azerbaycan’ın imajını bozduğunu” söylediğini açıkladı. Kerimli kendisinin de polise, gösterilerinin anayasal hak olduğunu; eğer yetkililer Azerbaycan hakkında iyi izlenim bırakmak istiyorsa, gösterilerini engellememeleri gerektiği şeklinde yanıt verdiğini belirtti.

Eylemcilerden bazıları, cezaevlerindeki muhalefet üyeleri ve hükümete karşı eleştirel yazı yazan gazetecilerin serbest bırakılması için bir süredir açlık grevinde.

Uluslararası insan hakları örgütleri, Azerbaycan hükümetini hak ve özgürlükleri kısıtlamakla suçluyor. Ayrıca bağımsız seçim gözlemcileri de Devlet Başkanı İlham Aliyev’in yeniden seçilmesini sağlayan 2008 seçimlerinde usülsüzlükler yaşandığını bildirmişti.

XS
SM
MD
LG