Erişilebilirlik

EUROPOL’den ‘Yalnız Kurt’ Uyarısı


Avrupa Polis Teşkilatı Europol, Avrupa Birliği'nde Terör Durumu ve Eğilim 2016 başlıklı (TE-SAT 2106) raporunu açıkladı.
Avrupa Polis Teşkilatı Europol, Avrupa Birliği'nde Terör Durumu ve Eğilim 2016 başlıklı (TE-SAT 2106) raporunu açıkladı.

Avrupa Polis Teşkilatı Europol, Avrupa Birliği ülkelerinin ‘yalnız kurt’ tehdidi altında olduğunu bildirdi. Europol Direktörü Rob Wainwright, saldırıların Avrupa Birliği ülkelerinin karşı karşıya kaldığı tehdidin ne denli yüksek olduğunu gösterdiğini belirtti

Avrupa Polis Teşkilatı Europol, Fransa, Almanya ve ABD’de yaşanan dört saldırıyla ilgili olarak yayımladığı bir bildiride Avrupa’nın ciddi bir ‘yalnız kurt’ tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu duyurdu. Gerek IŞİD’in gerekse El Kaide’nin Batı ülkelerinde yaşayan Müslümanları ikamet ettikleri ülkelerde tek başlarına saldırı düzenlemeye çağırdığının hatırlatıldığı belgede, ‘yalnız kurt’ yöntemiyle gerçekleştirilen saldırıların her iki örgütün de favori taktiği olmayı sürdürdüğü vurgulanıyor.

Europol, bu yöntemle hareket eden şüphelileri belirleme ve yakalama konusunda operasyonel zorluklar bulunduğuna dikkat çekiyor. Saldırganların IŞİD’e bağlı olduklarını beyan etmelerine rağmen bunların müdahil olma seviyesini belirlemenin zorluğu da Europol’ün altını çizdiği unsurlar arasında yer alıyor.

Avrupa Birliği ülkelerinden gelen 2015 verileri temel alınarak Europol tarafından hazırlanan Avrupa Birliği’nde Terör Durumu ve Eğilim 2016 (TE-SAT 2016) raporunda da, terör saldırıları sonucunda ölenlerin sayısının 151, yaralananların sayısının ise 360’dan fazla olduğu vurgulandı. Belgeye göre başarısızlıkla sonuçlanan, önceden engellenen ya da gerçekleştirilen terör saldırısı sayısı da 211. Europol verileri 211 saldırıdan 103’ünün İngiltere’de, 72’sinin Fransa’da olduğuna işaret ediyor.

Terör saldırıları bağlamında 2015’te Avrupa Birliği ülkelerinde tutuklananların sayısı 1077 olarak açıklandı. Tutuklamaların en fazla olduğu ülkeler ise Fransa, İspanya ve İngiltere oldu. Tutuklananları yüzde 63’ünün Avrupa Birliği ülkelerinin vatandaşları olduğu da Europol belgesine yansıyan veriler arasında yer aldı. Europol, 2014 için 4 olarak tespit ettiği cihatçı saldırıların 2015’te 17’ye yükseldiğini, IŞİD’e karşı uluslararası koalisyonda yer alan Avrupa Birliği ülkelerinin bu örgüt tarafından meşru hedef olarak görüldüğünü not ediyor. 2014’te cihatçı terörizm nedeniyle tutuklananların 395, 2015’te 687 kişiyi bulduğu da Europol’ün dikkat çektiği unsurlar arasında yer alıyor.

Europol Direktörü Rob Wainwright, Avrupa Birliği’nin terör saldırıları nedeniyle kitlesel kayıplar verdiğini belirterek, “Dikkatli şekilde hazırlanmış saldırılar, Ortadoğu merkezli, Avrupa Birliği’nde doğup büyümüş bir ağla kombine olmuş fanatik bir azınlığın Avrupa Birliği’ne yönelik tehdidinin ne denli yüksek olduğunu gösteriyor” dedi. Wainwright, bu kişilerin sıklıkla kısa süre içinde radikalleştiğini belirtti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG