Erişilebilirlik

Euro 2016 'Yüksek Tansiyon' Altında Başlıyor


Euro 2016 'Yüksek Tansiyon' Altında Başlıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00

Avrupa'nın en büyük futbol şöleni Euro 2016 için geri sayım başladı. Futbol sevincinin, aylardır grevlerin yanısıra sel baskınları ve milli takımdaki ırkçılık tartışmalarıyla sarsılan Fransa'da "mutlu bir parantez" açması umut ediliyor. Ancak Olağanüstü Hal, terör tehdidi, sel baskınları ve grevlerin etkisindeki Fransa, Euro-2016'da 8 milyonu yurt dışından gelmesi beklenen 11 milyon futbol severin güvenliğini nasıl sağlayacak? Karşılaşmalar boyunca, dünyadan milyonlarca futbol meraklısının gözü Fransa'da olurken, 2024 olimpiyat oyunlarına da talip olan Fransa da dünyaya, böylesine zorlu bir ortamda bile bu organizasyonun üstesinden gelebileceğini ispatlamaya çalışacak.

Euro 2016 kapsamında 24 ekip, 4 hafta boyunca 51 maçta yarışacak. Karşılaşmalar 10 Haziran- 11 Temmuz tarihleri arasında, Fransa'nın 10 kentinde 10 ayrı stadyumunda yapılacak. Futbol şöleni 10 Haziran Cuma günü Fransa-Romanya karşılaşmasıyla başlayacak.

Cumhurbaşkanı François Hollande terör tehdidinin bir ay boyunca süreceği için yoğun güvenlik önlemleri aldıklarını, 90 bin güvenlik görevlisinin stat ve taraftar alanlarını korumak için seferber olacağını kaydetti. Fransız İçişleri Bakanlığı ve istihbarat birimleri, terör tehdidi ve devam eden grevler nedeniyle aylardır güvenlik önlemleri için çalışıyor.

Fransa'da ilk kez bir etkinlik için bu kadar büyük çapta güvenlik önlemleri alınıyor. Toplam 72 bin polis ve jandarma, 13 bin özel güvenlik görevlisi Euro 2016 için seferber olacak. İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, bir ay boyunca Euro 20126'ya katılanların can güvenliğinin 42 bin polis, 30 bin jandarma, 5 bin 200 güvenlikçi ve 10 bin asker tarafından korunacağını açıkladı. 60 özel güvenlik şirketinden 13 bin özel güvenlikçi de stat ve taraftar bölgesi girişlerinde görev yapacak. Güvenlikçi seçimine dikkat eden İçişleri Bakanlığı tüm güvenlik görevlilerinin sabıka kaydını ve yurt dışına gerçekleştirdiği ziyaretleri inceledi.

Taraftar bölgeleri endişe veriyor

Maçların yapıldığı illerde biletsiz seyircilerin dev ekranlardan maçı izlemesi için hazırlanan "taraftar alanları/fan-zone" için olağanüstü koruma sağlanacak. Biletsiz taraftarları korumak için 12 bin özel güvenlik görevlisi çalışacak. Her maçın yapılacağı 10ilde oluşacak 10 taraftar alanı için belediye güvenlik görevlileri de devreye girecek.

Girişlerde üst ve çanta aramaları detaylı yapılacak. Ancak stat önlerinde birikme olmaması için bütün bu işlemler çok sayıda kişi tarafından "hızlı ve etkin" biçimde gerçekleştirilecek. Statlara havadan insansız hava araçları ya da başka bir yöntemle saldırıyı önlemek için de stat etrafına detektör ve insansı hava aracı (İHA) savıcılar yerleştirildi.

24 milyon Euro harcanacak

İçişleri Bakanlığı tüm stat ve taraftar bölgelerinin izlenmesi için özel bir video izleme sistemi kurdu. Yalnızca bu izleme sistemi için 2 milyon Euro harcayan bakanlık toplam güvenlik giderleri için de 24 milyon Euro harcama yaptı.

Bütün güvenlik operasyonlarını merkezden izlemek amacıyla kurulan "Risk analizi hücresi" de 10 ilde 24 saat güvenlik önlemlerini ve tehdit riskini analiz ederek, güvenlik birimlerini koordine edecek.

Ukrayna'dan gelen korkutucu haber

Hazırlıklar sürerken, Ukrayna polisinin 25 yaşında Gremoire M. adında bir Fransız'ı, Fransa'da 15 ayrı bölgede terör saldırısı hazırlığında yakalaması endişeleri artırdı. Ukrayna istihbaratının yaptığı açıklamaya göre Fransız zanlının arabasında, 2 roketatar, 5 kalaşnikof, 125 kilo TNT kalıbı bulundu. Fransız polisi bu açıklamanın hemen ardından, zanlının kenti Meuse'deki evine baskın düzenledi, zanlı hakkında terör soruşturması başlattı. Gregoire M.'in evine yapılan polis baskınında aşırı sağ bir gruba ait amblemin bulunduğu bir tişört dikkat çekti.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG