Erişilebilirlik

Avrupa Yunanistan'a Yardım Kararını Erteledi


Yunan hükümetinin aldığı kemer sıkma önlemleri, halkın büyük tepkisine yol açıyor
Yunan hükümetinin aldığı kemer sıkma önlemleri, halkın büyük tepkisine yol açıyor

Avrupalı liderler, Yunanistan için planladıkları ikinci kurtarma paketinin koşullarını değiştirmeye hazırlanıyor.

Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, bankaların 211 milyar dolarlık paket çerçevesinde Yunanistan’a açtıkları kredilerden uğrayacakları zararın daha büyük olması gerektiğini açıkladı. Temmuz ayında onaylanan paketde bankaların uğrayacakları kayıp yüzde 21 olarak belirlenmişti. Ancak bazı uzmanlar kayıp oranının yüzde 50’ye ulaşabileceğini söylüyor.

Juncker, Yunanistan’ın mali sorunlarının yaz ortasından beri daha da kötüleştiğini belirtti ancak kurtarma paketinin koşullarında nasıl değişiklik yapılacağını açıklamadı.

Bu arada Avrupa Birliği maliye bakanları Yunanistan’a ilk kurtarma paketinin son taksidi olan 11 milyar doları verme kararını erteledi. Atina hükümeti haftalardır 11 milyar doları alamazsa bu ay iflas edeceğini söylüyordu. Ancak Yunanlı yetkililer ülkenin Kasım ortasına kadar ayakta kalabilecek durumda olduğunu açıkladı.

Euro bölgesi maliye bakanlarından oluşan Euro-Grubu’nun Başkanı da olan Jean-Claude Juncker, bazı üyelerin Yunanistan’ın borçlarını ödeyemez duruma gelmesini ve bu şekilde Euro bölgesinden atılmasını istediği yolundaki haberleri yalanladı.

Juncker, Euro bölgesi maliye bakanlarının Yunanistan’ın temerrüde düşmemesi için ellerinden geleni yapacağını söyledi.

Yunanistan, ekonomisinin bu yıl %5,5, gelecek yıl ise %2,5 küçüleceğini bildirdi. Bu da yardım alabilmek için Yunanistan’dan istenilen bütçe açıklarını kapatma hedefine ulaşmasını zorlaştırıyor.

XS
SM
MD
LG