Erişilebilirlik

Euro Bölgesi 2010'u Yüksek Enflasyon İle Tamamladı


Euro Bölgesi 2010'u Yüksek Enflasyon İle Tamamladı
Euro Bölgesi 2010'u Yüksek Enflasyon İle Tamamladı

Avrupa Birliği’nde ortak para kullanan 16 ülkenin dahil olduğu Euro Bölgesi 2010’u yüzde 2,2 enflasyon oranıyla tamamladı. Enflasyon Ocak ayında yüzde 2,4 ile son 27 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Uzmanlar bu yükselişin nedenlerinden birini Almanya’nın güçlü büyümesine bağlıyor.

Alman ekonomisi, geçen yıl yüzde 3,6'lık büyüme ile son 20 yılın rekorunu kırdı. Almanya'nın doğu ile batısının birleştiği 1990 yılından bu yana en yüksek büyüme oranı gerçekleşirken, Alman ekonomisini canlandıran en büyük etken olarak, özellikle Çin’le artan ihracat hacmi ve tüketime bağlı iç talep gösteriliyor. Alman ekonomisinin büyümede yakaladığı yüksek performans, bir nevi ters tepkiyi beraberinde getirerek Euro kullanan Avrupa ülkelerinde enflasyonun artmasına da neden oluyor.

AB İstatistik Kurumu Eurostat’ın en son verilerine göre, 16 ülkeden oluşan Euro bölgesinde Ocak ayında enflasyon yüzde 2,4'e yükseldi. Ekonomistler Euro bölgesinde enflasyonun önümüzdeki ay yüzde 2,5´e ve yıl boyunca da yüzde 3’e çıkabileceğini savunuyorlar.

Almanya’da oran yıllardır olduğu ve hedeflendiği gibi yüzde 1,97 ile kritik sınır olarak tanımlanan yüzde 2’nin altında kaldı.

Ekonomistler, dünya çapında enerji ve gıda fiyatlarında görülen artışın ve Çin ve Brezilya’nın büyüyen ham madde talebinin genel olarak enflasyonu arttırdığını, ancak AB ve Euro ülkelerindeki sorunun Almanya’nın ekonomi politikaları ile doğrudan bağlantılı olduğunu belirtiyorlar. Uzmanlara göre, Almanya’nın kendi büyümesini riske sokmamak, aynı zamanda yüksek oranda açık veren devlet bütçesindeki borçlanmayı daha da arttırmamak için Euro bölgesinde faizlerin yükselmesine karşı çıkması önemli bir sorun.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet’in Euro bölgesindeki enflasyon tehdidinin yakından izlenmesi ve ülkelerdeki merkez bankalarının faizleri yukarı çekmeleri yönündeki uyarısına Alman hükümetinin tepki vermemesi dikkati çekerken, ekonomistler Euro bölgesindeki dengelerin sağlanabilmesi için Almanya’nın ülkede enflasyonu engelleyici tedbirlerden vazgeçmesine alternatif olmadığı görüşünde birleşiyorlar.

Leipzig Üniversitesi profesörlerinden ekonomist Alparslan Yenal, enflasyonun Almanya’da büyük bir tabu olduğu, bu yüzden Euro bölgesindeki dengelerin siyasi nedenlerden ikinci sırada görüldüğü görüşünde.

Gözlemciler Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası'nın enflasyon konusunu ele almak için Frankfurt’daki merkezinde bir araya geleceğini hatırlatıyor ancak Berlin’in tutumu nedeni ile bu kez de faizlerin yükseltilmeyeceğini tahmin ediyorlar.

XS
SM
MD
LG