Erişilebilirlik

Euro Bölgesinde Kriz Devam Ediyor


Amerika Merkez Bankası para politikalarını devam ettireceğini, ekonomi tarihinin en düşük düzeyinde seyreden faiz oranlarını değiştirmeyeceğini açıkladı. Daire kararı, Amerika’da ve dünyada ekonomik durumun yavaş da olsa düzelmeye başlamasına rağmen aldı.

Benzin fiyatlarının artmaya devam etmesi, Amerikalı tüketicilerin enerjisini azaltmadı. Şubat ayında perakende satışlarda son beş ayın en hızlı artışı kaydedildi. Özellikle otomobil satışları hızla arttı.

Bloomberg televizyonundan Susanne O’Halloran, tüketicilerin daha çok para harcamasını çok olumlu bir gelişme olarak görüyor. O’Halloran’a göre, Ocak rakamlarındaki artışın beklenenden fazla olması da sevindirici.

Amerika’da işsizliğin sınırlı da olsa azalması ve Yunanistan’a ikinci kurtarma paketi de yatırımcıların güvenini arttırdı, New York borsasında hisse senedi fiyatlarını tırmanışa geçirdi.

Yunanistan’ın borçlarını ödeyemez duruma düşme ihtimali azalsa da Alman borsa uzmanı Robert Halver’e göre Euro bölgesinde yeni bir kriz olasılığı yatırımcıları kaygılandırıyor: "Euro bölgesindeki yeni sorun İspanya. İspanya’nın da üzerine düşeni yapması, ekonomik reformları hayata geçirmesi gerekiyor. Ayrıca hiçbir esnekliği olmayan iş piyasasını da yeniden düzenlemesi şart."

Geçen yıl bütçe açığını azaltma hedefini kaçıran İspanya’nın bu yıl da aynı duruma düşmesi bekleniyor.

Ekonomisi Yunanistan’ınkinden dört kat büyük olan İspanya için bir kurtarma paketi düşünülmüyor.

Dünyanın en büyük iki ekonomisi olan Amerika ve Çin arasındaysa yeni bir ticaret savaşı çıkması sözkonusu. Başkan Obama, Çin’in elektronik cihaz yapımı için gerekli olan az bulunur maddelere uyguladığı ihracat kısıtlamalarını kaldırmak amacıyla Amerika’nın Avrupa Birliği ve Japonya’ya katılacağını açıkladı: "Yönetimimiz bu konuyu Çin’in dikkatine getirecek. Amerikalı işçilerin, işyerlerinin küresel ekonomide adil muamele görmelerini sağlamak için çalışmaya devam edeceğiz."

Bu arada Pekin hükümeti, ekonomisinin yavaşlamasının yolaçtığı sorunlara çözüm arıyor.

Çin bir süre önce son 10 yılın en büyük ticaret açığını açıkladı, Çin Merkez Bankası da bunun üzerine para politikalarını gevşetti ve Çin parasının değerini düşürdü. Yuan’ın değeri 2005 yılından buyana Amerikan dolarına karşı yüzde 30 değer kazanmıştı, ancak Amerika Yuan’ın değerinin düşük olduğunu savunarak Çin’e ihracatta rekabet imkanı veriyor.



XS
SM
MD
LG