Erişilebilirlik

Euro 2016'da 3 Günün Şiddet Bilançosu


Fransa'da devam eden Euro 2016 karşılaşmalarına, Marsilya kentinde İngiliz ve Rus holiganlar arasında yaşanan kavga gölge düşürdü. Pazar gecesi Kuzey İrlanda ve Polonya arasındaki maçın ardından Nice kentinde 8 metre yüksekten düşen 24 yaşındaki bir İrlandalı genç yaşamını yitirdi. İçişleri bakanlığı alkolü maç etrafında ve maç sırasında alkolü yasakladı. Fransız polisi 116 kişiyi gözaltına aldı, 3 holigan sınır dışı edildi.

Kuzey İrlanda-Polonya maçından önce İrlandalı ve Polonyalı taraftarlar arasında Eski Nice bölgesinde sert kavga çıkmış, kavga ilerlemeden Fransız polisi tarafları ayırmıştı. Olaylarda 9 kişi yaralanmış, 3 kişi de gözaltına alınmıştı. Maçtan sonra aldığı aşırı alkolün etkisiyle 8 metrelik bir duvardan düşen 24 yaşındaki İrlandalı bir holigan yaşamını yitirdi. Yerel güvenlik yetkilileri, görgü tanıklarına dayanarak, aşırı alkollü Kuzey İrlandalı taraftarın, aşırı alkol nedeniyle kazara düştüğünü açıkladı.

Öte yandan Marsilya'da İngiliz ve Rus holiganlar arasında Cumartesi günü çıkan kanlı ve şiddetli kavgada gözaltına alınan 10 taraftardan 2'si Rus 3 taraftar sınır dışı edildi. Rusya İngiltere maçı sonrası yaşanan çatışmalarda ağır yaralanan 4 kişinin durumu ise ciddiyetini hala koruyor.

116 gözaltı, 5 giriş yasağı

Yazılı bir açıklamayla şiddetli geçen 3 günün bilançosunu çıkaran İçişleri Bakanlığı, Euro 2016'nın ilk 3 gününde çıkan şiddet olaylarında, 116 kişinin gözaltına alındığını, toplam 3 kişinin de sınır dışı edilmesi kararı alındığını açıkladı. Bakanlık, "kamu düzenini bozma riski yüksek olduğu" istihbaratı verilen 5 kişiye de Fransa'ya girme yasağı getirildiğini kaydetti.

İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve şiddet olaylarının artmasında alkol tüketiminin etkisinin büyük olduğunu belirterek, "hassas bölgelere içki içme yasağı" getirme kararı aldıklarını açıkladı. Eleme karşılaşmalarının yapılacağı Nice ve Lyon statlarında alkol alınması yasaklandı. Biletsiz seyircilerin dev ekranlardan maç izlediği "Taraftar bölgelerinde" ise bira satışı plastik bardaklarla yapıldı. Şişe satışları ise yasaklandı.

Rus ve İngiliz takımlarına "diskalifiye" uyarısı

UEFA yönetimi şiddet olaylarının tekrar etmesi durumunda Rus ve İngiliz takımlarının da Euro 2016'dan diskalifiye edileceğini duyurdu.

Türkiye-Hırvatistan maçı da "riskli maçlar" kategorisinde sayılırken, her iki ülke taraftarlarının da barış içinde, birlikte dans ederek maçı izledikleri gözlendi.

Ufak tefek sataşma vakalarının dışında maç öncesinde, sırasında ve sonrasında hiçbir şiddet olayının yaşanmaması tarafları rahatlattı.

Bundan sonraki en riskli maçın 21 Haziran'da oynanacak Ukrayna-Polonya maçı olduğu belirtiliyor.

Fransa’da 10 Temmuz'da başlayan karşılaşmalar, 10 Temmuz tarihine kadar sürecek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG