Erişilebilirlik

Etnik Gerginlik IŞİD’in İşine Yarıyor


Etnik Gerginlik IŞİD’in İşine Yarıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Kürtler, Suriye’de IŞİD’ı Tel Abyad’dan çıkarırken, binlerce Suriyeli Türkiye’ye sığınmaya çalışıyor. Türk yetkililer Kürtler’i, ele geçirdikleri topraklardan Araplar’ı sürmekle suçluyor. Amerika bölgedeki Kürtler’in IŞİD’le mücadelesini desteklemekle birlikte, mezhepsel şiddet konusunda uyarıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jeff Rathke, “Mezhep çatışmaları konusunda kaygılıyız. Bu sorun daha önce de yaşandı,” sözleriyle kaygılarını dile getirdi.

Öte yandan, Ortadoğu’daki Dürzi azınlık, uluslararası topluma Suriye’deki kardeşlerini koruma çağrısı yaptı. El Nusra militanları, geçtiğimiz günlerde 20 Dürzi köylüyü öldürdü.

Dürzi dinadamı Muwaffak Tarif, “Durum çok ciddi. Buradaki ve Lübnan’daki tüm Dürziler kaygılı. Durumu yakından izliyoruz,” dedi.

Suriye’de aralarında IŞİD ve El Nusra’nın da bulunduğu birçok grup hükümet güçleriyle savaşıyor. Ancak bu etnik gruplar kendi aralarında da çatışıyor. Alevi olan Beşar Esat’ın liderliğindeki Suriye hükümeti, muhalifler ve terör örgütleriyle savaşında Dürziler’den destek görüyor.

Bu arada Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mekdad, Türkiye’yi Suriye’deki hükümet karşıtı gruplara eğitim ve finansal destek sağlamakla suçladı:

“Türk ordusu ve güvenlik güçlerinin terörist gruplara her türlü yardımı kesmesi çok önemli. Bu örgütler, Türkiye’nin desteğiyle savaşıyor.”

Irak ve Suriye’deki etnik gruplar arasındaki gerginlik, IŞİD ve diğer terör örgütlerine karşı verilen mücadeleyi ve bölgede istikrar sağlanmasını zorlaştırıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG