Erişilebilirlik

ETA Silahlarını Teslim Ediyor


İspanya’nın Bask bölgesindeki ayrılıkçı terör örgütü ETA, resmi olarak Fransız yetkililere, silahlarını sakladıkları sekiz ayrı konumu ve sakladıkları cephane listesini verdi.

Fransa İçişleri Bakanı Matthias Fekl, saklanan silahların bulunması için polis operasyonunun başladığını belirtti.

Fekl, “Büyük bir gelişme, şüphesiz önemli bir gün” diye konuştu.

İspanya İçişleri Bakanı Juan Ignacio Zoido ise, Fransız yetkililerin incelemeleri bitene kadar, ETA’nın silahlarını teslim etmesi hakkında herhangi bir değerlendirmede bulunmayacaklarını söyledi.

Zoido, “Hükümet tutumunu ve konumunu değiştirmeyecek. Teröristler, hükümetten ayrıcalıklı bir muamele ya da işledikleri suçların bağışlanmasını bekleyemezler” diye konuştu.

İspanya İçişleri Bakanı ETA’ya, “tamamen tasfiye açıklaması yapın, kurbanlarınızdan bağışlanma dileyin ve ortadan kaybolun” diyerek çağrıda bulundu.

ETA’nın silahsızlanma sürecinde arabuluculuk görevini üstlenen ‘Barış Zanaatkarları’ adlı aktivist grubun temsilcileri, basına ETA’nın 120 adet silah ve üç ton ağırlığında patlayıcı ve mühimmatı teslim ettiğini açıkladı.

Arabulucu grup, üyelerinin, Fransız yetkililer gelene kadar, silahların saklandığı konumlarda bekleyeceğini belirtti.

ETA’nın gizledikleri noktalar, Fransa’nın güneybatı bölgelerinde bulunuyor.

ETA, 2011’de 40 yılı aşkın süren silahlı bağımsızlık mücadelesini bitirdiğini açıklamıştı.

Silahsızlanma süreci, ETA’nın tamamen dağılmasını isteyen Fransa ve İspanya’nın, ETA’dan talep ettiği koşullardan biri. Ancak ETA, tamamen silahsızlanacaklarını açıklamış değil.

İspanya Bask Bölgesi’nin hükümet başkanı, bu son gelişmeyi, “tarihi bir değeri olan önemli bir adım” olarak niteledi.

Pek çok ayrılık yanlısı Basklı politikacı, hüküm giymiş ETA üyelerinin ailelerine yakın bölgelerde hapis yatmasını istiyor ancak İspanyol hükümeti bu talepleri reddediyor.

Süreçte, ETA’nın kaçak üyeleri hakkında nasıl bir yolun izleneceği kesinlik kazanmış değil.

Yetkililer, teslim edilecek silahların, ETA tarafından yapılmış yüzlerce çözülmemiş cinayetin çözümüne yardım edebileceğini düşünüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG