Erişilebilirlik

ETA Şiddeti Bıraktı


Şiddet eylemlerine son verdiğini açıklayan terör örgütü, İspanya hükümetine sorunu görüşmelerle çözme önerisinde bulundu.
Şiddet eylemlerine son verdiğini açıklayan terör örgütü, İspanya hükümetine sorunu görüşmelerle çözme önerisinde bulundu.

Ayrılıkçı Bask terör örgütü ETA, İspanya’nın kuzeyinde 40 yılı aşkın süren silahlı bağımsızlık mücadelesini bitirdiğini açıkladı.

Açıklamayı internette yayınlanan bir videoda yapan maskeli ETA liderleri, İspanyol ve Fransız hükümetlerine anlaşmazlığı görüşmeler yoluyla çözme çağrısında da bulundu.

Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero ETA'nın açıklamasını memnunlukla karşıladı ve "önemli bir adım" diye niteledi. Zapatero, ETA'yla görüşüp görüşmeyecekleri konusunda bir açıklama yapmadı.

Madrid hükümeti, ETA’nın Ocak ayında ilan ettiği tek yanlı ateşkesi, silah bırakmadığı ve dağılmadığı için reddetmişti.

Amerika ise ihtiyatlı tepki gösterdi. İspanyol hükümetinin ETA'ya karşı mücadelesini desteklediklerini bildiren Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, açıklamanın ne kadar ciddi olduğu konusunda yorum yapamayacağını söyledi. Toner, bu konuda İspanya hükümetiyle birlikte çalışmayı sürdüreceklerini bildirdi. Amerika ETA'yı terör örgütleri listesinde bulunduruyor.

Bask bölgesindeki San Sebastian’da bu hafta başında düzenlenen barış konferansına katılan eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan ve diğer uluslararası görüşmeciler, ETA’ya açıkça şiddeti reddetme ve silahlı mücadeleye son verme çağrısında bulunmuştu.

1959’da kurulmasına rağmen silahlı eylemlerine 1968 yılında başlayan ETA, İspanya’nın kuzeyi ve Fransa’nın güneyinde bir bağımsız Bask devleti kurmayı amaçlıyordu. Örgütün silahlı eylemleri 829 kişinin ölümüyle sonuçlandı.

ETA’nın en ses getiren eylemi, 1973 yılında İspanya diktatörü General Francisco Franco’nun kendi yerine seçtiği ve başbakan konumundaki Amiral Luis Carrero Blanco’ya yönelik bombalı suikast oldu.

XS
SM
MD
LG