Erişilebilirlik

Estrojen Tedavisi Meme Kanseri Riskini Önemli Ölçüde Azaltıyor


Estrojen Tedavisi Meme Kanseri Riskini Önemli Ölçüde Azaltıyor
Estrojen Tedavisi Meme Kanseri Riskini Önemli Ölçüde Azaltıyor

Menopoz sonrası kadınlar üzerinde yapılan araştırmaların sonuçları hormon tedavisine ışık tutuyor. Verileri yeniden inceleyen araştırmacılar estrojen tedavisi gören kadınlarda meme kanseri riskinin önemli ölçüde azaldığını söylüyor. Bu kadınlarda kan pıhtılaşması ya da felç riski de görünmüyor.


Sentetik estrojen ilk kez 80 yıl önce geliştirildi ve bu madde menopoz sonrası artık vücudu estrojen hormonu üretmeyen kadınlar tarafından kullanılmaya başladı. Doktorlar menopoz sonrası tüm kadınlara estrojen verir oldu. Bazen bu hormon progesteron ile birlikte kullanıldı ve menopozun semptomlarının azaltılması için çalışıldı. Ancak 2002 yılında Amerikalı uzmanlar estrojen hormonunu kansere yol açan maddeler listesine dahil etti.

Bu bulgu Amerika Kadın Sağlığı Girişimi adlı kuruluş tarafından yapılan araştırma sonucu elde edildi. Aynı kurum hormon tedavisinin kalp hastalığı ve felce karşı koruma sağladığı iddialarını da kabul etmemişti.

Kanada’daki British Columbia Üniversitesi’nden doktor Joseph Ragaz, Kadın Sağlığı Girişimi’nin araştırma verilerine yeniden göz attı. Ragaz ve ekibi estrojenin kansere yol açmadığı gibi, kansere karşı koruma sağladığı sonucuna vardı. Doktor, “Estrojen tek başına menopozdaki kadınlar için tavsiye edilebilir ve hem yaşam kalitesinin düşmesi hem de kansere yakalanma riskini azaltabilir,” diyor.

Araştırmacılar meme kanseri riski taşıyan kadınlarda estrojen kullanımının bu riski azalttığını gördü. Ancak Doktor Ragaz’a göre, risk faktörü taşımayan kadınlarda da estrojen tedavisinin yararları çok büyük. Doktor, "Kanser riski taşımayan kadınlar tedaviden daha fazla yarar görüyor. Bu kadınlarda meme kanseri riski yüzde 30-40 arası azalıyor. Elbette herkesi aynı kategoride değerlendiremeyiz. Az ya da çok risk taşıyan hastaları daha iyi ayırdetmek gerekiyor" diyor.

Kadın Sağlığı Girişimi’nin yaptığı araştırmanın verileri daha önce de incelenmiş ve sadece estrojen alan kadınların meme kanserine yakalanma riskinin daha az olduğunu ortaya koymuştu. Ancak bu oran kayda değer büyüklükte değildi.

Ragaz ve ekibi 60 yaş öncesi estrojen tedavisine başlayan kadınların kalp hastalığı, bağırsak kanseri ve kemik kırılması risklerini de azalttığını söylüyor. Bu kadınlarda felç ya da kan pıhtılaşması riskine de rastlanmamış. Ancak daha önceki bulguların da ortaya koyduğu gibi estrojen ve progesteroni bir arada kullanan kadınlarda meme kanseri riskinin arttığı doğru. Joseph Ragaz’ın araştırma sonuçları San Antonio Meme Kanseri Sempozyumu’nda açıklandı.

XS
SM
MD
LG