Erişilebilirlik

Eski Sovyet Liderinden Putin Uyarısı


Eski Sovyet Liderinden Putin Uyarısı
Eski Sovyet Liderinden Putin Uyarısı

Sovyetler Birliği’nin son başkanı Mikhail Gorbaçef Putin’in tekrar seçilmesinin ülkede siyasi istikrarsızlığı artıracağını söyledi

Sovyetler Birliği’nin son başkanı Mikhail Gorbaçef Putin’in tekrar seçilmesinin ülkede siyasi istikrarsızlığı artıracağını söyledi.

Moskova üniversitesinde öğrencilere hitap eden Gorbaçef, Putin’in kendi adamlarından başka kimseyle teması olmadığını, liderlik potansiyelini tükettiğin öne sürdü.

Rusya’nın reform yolunda kararlı bir şekilde ilerlemesi gerektiğini savunan Gorbaçef: “Sadaka gibi parça parça reform istemiyoruz” dedi. Gorbaçef ekonomik ve siyasi reformlar kısa bir süre içinde gerçekleşmezse Putin karşıtı gösterilerin “Arap Baharı”nda olduğu gibi büyüyüp kontrolden çıkacağını belirtti.

Nobel Barış ödülü sahibi Mikhail Gorbaçef "glasnost" (açıklık) ve "perestroika" (yeniden yapılanmak) gibi kavramlarla Rusya’da önemli reformlar yapmış ve başlangıçta Putin’i desteklemişti.

Gorbaçef artık Putin’i desteklemiyor ve üçüncü kez devlet başkanlığı yapmak istemesine de sıcak bakmıyor.

Başbakan Vladimir Putin ise tekrar devlet başkanı olmak için seçim kampanyasına devam ediyor. 4 Mart’ta yapılacak seçimi Putin’in kazanma ihtimali oldukça yüksek.

2000 ve 2008 yılları arasında iki dönem devlet başkanlığı yapan Putin, anayasa arka arkaya iki dönemden fazla görevde kalmasına izin vermediği için Dimitri Medvedev’i koltuğuna oturtmuş kendisi de başbakan olmuştu.

Yasalar Putin’in en az bir dönem ara verdikten sonra yeniden cumhurbaşkanlığına aday olmasına izin veriyor. Dolayısıyla 59 yaşındaki Putin gelecek seçimleri kazanır ve Medvedev’le yer değiştirirse, görev süresi 4’ten 6’ya çıkarıldığı için, altışar yıldan iki dönem daha görev yaparak 2024’e kadar iktidarda kalabilecek.


XS
SM
MD
LG