Erişilebilirlik

Eski Guantanamo Zanlısı Türkiye’de Tutuklu


Amerika’nın Küba’daki Guantanamo Üssü’nün eski tutuklularından olan bir Rusya vatandaşı, Atatürk Havalimanı’na yönelik terör saldırısıyla olan bağlantısı nedeniyle tutuklandı. Türkiye’de yaşayan Kuzey Kafkas kökenli bir Müslüman, Amerika’nın Sesi’ne, Ayrat Vahidov’un eski bir Guantanamo mahkumu olduğunu belirtti.

Vahidov, 2001 yılında Amerikan güçleri tarafından Afganistan’da tutuklandıktan sonra Guantanamo’daki tutukevinde iki yıl geçirmişti. Amerika’nı Sesi henüz tutuklamayı doğrulayamadı.

Hükümet yetkilileri, Atatürk Havalimanı’na yönelik saldırıyla ilgili 30 kişinin tutuklandığını açıklamıştı. Ankara saldırının IŞİD tarafından yapıldığını düşünüyor. Tutuklananların 11’inin Rusya vatandaşı olduğu açıklandı.

Vahidov, ‘Soyuz Chesti’ yani ‘Onur Birliği’ olarak da bilinen Türkiye’deki Rusça Konuşan Muhacirler Derneği’nin üyesi. Derneğin sözcüsü Salman Sever, Vahidov’un yakında serbest bırakılmasını umduklarını belirtti.

Amerika ve Rusya’nın Şüpheleri

Rus güvenlik güçleri Vahidov’u Suriye ve Irak’taki terör gruplarıyla beraber savaşmakla suçluyor, IŞİD ve diğer örgütlere militan ve para sağladığını iddia ediyor.

Ancak Sever bu iddiaları reddediyor ve Vahidov’un bu ülkelerde savaşmadığını, IŞİD üyesi olmadığını ve Suriye halkı için insani yardım yaptığını söylüyor.

Ayrat Vahidov, ya da bir diğer ismiyle Salman Bulgarski, sosyal medya üzerinden Suriye halkına yardım olarak gösterilen kampanyalar düzenlemiş. Ancak Vahidov, sıklıkla Facebook ve Twitter’daki takma isimlerini değiştirmek ve yeni hesaplar açmak zorunda kalmış.

39 yaşındaki Vahidov, Rusya’ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin Yarçallı kentinde doğmuş.

2001’de Amerikan askerleri tarafından bazı diğer Taleban militanlarıyla beraberken tutuklanan Vahidov, Guantanamo’ya yollandı. Amerika onu 2 yıl tuttuktan sonra 2004’te diğer 6 Rus vatandaşı ile beraber Rusya’ya teslim etti. Rus mahkemesi Vahidov’u delil yetersizliğinden serbest bıraktı.

Ancak, Vahidov bir yıl sonra Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından tutuklandı ve 2 ay tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldı.

Sığınmacıdan Terör Şüphelisine Dönüşümü

Rusya’yı terk eden Vahidov, Ortadoğu’ya sığınarak Rus vatandaşlığından çıktı. Vahidov’un hangi ülkenin vatandaşı olduğu bilinmiyor.

Ayrat Vahidov, 2005 yılında Uluslararası Af Örgütü’nün Londra’da düzenlediği zirvede Guantanamo’da, Amerikalılar’ın “işkence” olarak nitelendirdiği sorgulama yöntemleriyle ilgili anılarını paylaşmıştı.

Vahidov, bundan sonra da YouTube’dan yayınladığı görüntülerde Guantanamo’da yaşadıklarını anlatmış, Amerikan “işkencesiyle”, Rus güvenlik güçlerinin kullandığı yöntemleri karşılaştırmıştı.

Vahidov bir videoda, Amerikalılar’ın kendilerini baştan çıkarması için “Fazlasıyla güzel kadınları” sorgu memuru olarak yolladığını, Rus yöntemlerinin ise daha sert ve fiziksel olduğunu belirtmişti.

Amerika’nın Sesi’nin Türkiye’deki Kafkas Müslümanlar arasındaki kaynakları, Vahidov’un son yıllarda İstanbul’da yaşadığını ancak sık sık seyahat ettiğini bildirdi.

40 kişinin öldüğü ve 260 kişinin yaralandığı havalişmanı saldırısından sonra, Rusya ve Türkiye terörle mücadelede daha yakın işbirliği kararı aldı.

Son 10 yıl içinde Türkiye gittikçe daha fazla sayıda Rusya Müslümanı’nın iltica hedefi haline geldi. Uluslararası Kriz Grubu, (ICG) bu kişilerin Türkiye’yi kendilerine “Daha az düşman” bir ülke olarak gördüğünü söylüyor.

ICG, Türkiye’de Rusça konuşan Müslüman diasporasının 7 bin kişi kadar olduğunu tahmin ediyor. Bunların bazıları Kuzey Kafkasya’da Rusya’yla savaşmış kişiler.

Salı günü, Kremlin’in Çeçenistan’a atadığı lider Ramazan Kadirov, Instagram hesabına 13 Çeçen’in ismini yazarak, terörist olarak nitelendirdiği bu kişilerin Türkiye’den bu kişilerin iadesini talep etti.

Türkiye’de Çeçenistanlı IŞİD militanı Ahmet Çatayev ismi, İstanbul Atatürk Havalimanı saldırısının düzenleyicisi olarak medyaya yansıdı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG