Erişilebilirlik

Guantanamo'dan IŞİD’e Karşı Savaşa


Eski Guantanamo Mahkumu IŞİD’e Karşı Savaşıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Guantanamo Hapishanesi’nde dört sene tutuklu kalan Hacı Galip, şimdi Afganistan’ın doğusunda IŞİD’le çarpışıyor. Hacı Galip’in tutukluluk yıllarındaki en iyi dostu, bugün en büyük düşmanı olmuş. Bölgede hükümet güçleri ve IŞİD arasındaki çarpışmalar sürüyor.

Hacı Galip, “Savaş dağ geçidinde sürüyor. Allah’ın izniyle yakında IŞİD’i yeneceğiz. Güçlü değiller. Eğer güçlü idilerse de artık onları zayıflattık” diyor.

Hacı Galip, deneyimli bir komutan. Önce Sovyet işgaline karşı Ruslarla, sonra da Taleban’la savaşan Galip, 2003 yılında Amerikan güçleri tarafından tutuklanmış. Çalıştığı hükümet binasının yakınlarında patlayıcı madde bulan Amerikan askerleri, Galip’i Taleban liderleriyle ilişkilendiren mektuplar da ele geçirmiş. Ancak, bir Amerikalı komutan, bu mektupların çok da güvenilir olmadığını itiraf etmiş.

Hacı Galip, “Önce Celalabad’da bir yeraltı hücresinde 7 gün geçirdim. Rus işgalinden kalan bir tesisti. Bana çok kötü davrandılar. Dövdüler. Bir yatağa bağlayıp, başıma bez sardılar ve su dolu kovaya batırdılar. Yaşadıklarım korkunçtu” diyor.

Guantanamo’da kaldığı süre içinde herhangi bir iddiayla yargılanmayan Galip, uğradığı muamele nedeniyle kızgın olsa da ülkesine ve halkına hizmeti öncelik olarak görmüş. Hacı Galip, bugün yaşadığı vilayetin valisi. Sabahlarını köylülerden gelen talepleri dinleyerek geçiriyor.

Ülkesine döndüğünde barış içinde bir yaşam sürmeyi umsa da, Taleban’ın erkek kardeşini öldürmesi üzerine durum değişmiş. Cenazeye gelen birçok akrabası da mezar yerine konan bir bombayla yaşamını yitirmiş.

Hacı Galip, “Oradaki çocuklardan yalnızca birkaçı kurtuldu. O zamanlar çok küçüklerdi. Biri 4-5 aylıktı. Annesinin kucağındaydı. Diğerlerinin hepsi öldü” şeklinde konuşuyor.

Galip bu olaylar sonrasına intikam arzusuyla cepheye dönmüş. Önce Taleban’la savaşan deneyimli komutan, şimdi IŞİD’le savaşıyor.

IŞİD’in liderliğini de bir başka eski Guantanamo mahkumu olan Abdülrahim Müslüm Dost’un yaptığı söyleniyor.

Dost’un önceleri Afganistan’da bir militan örgüt ile El Kaide arasında aracılık yaptığı düşünülüyor. Guantanamo mahkumu Dost, Galip’ten 2 sene önce, herhangi bir iddiayla yargılanmadan serbest bırakılmış. Serbest kalınca Afganistan’da tekrar örgüte katılmış.

Hacı Galip, “Bir süre yanyana hücrelerde kaldık. 4’üncü bloktaydık. Blokta 4 oda vardı. O bir odadaydı, ben diğerinde. Her saat çıkar bir şeyler yiyip çay içerdik. Gerçek bir dostluktu” şeklinde konuşuyor.

Galip için artık bu dostluğun yalnızca anıları kalmış. Akrabalarının ölümünün bıraktığı izler, onun için daha önemli. Dost’un acımasızca sivilleri öldürdüğünü, kurbanları arasında çocukların da olduğunu söyleyen Galip, Dost’u ele geçirdiğinde gözünün yaşına bakmayacağını söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG