Erişilebilirlik

Eski CIA Görevlisine Casusluk Suçlaması


Eski CIA Görevlisine Casusluk Suçlaması
Eski CIA Görevlisine Casusluk Suçlaması

Amerikan Merkezi İstihbarat Dairesi CIA’nin eski bir görevlisi, gizli bilgileri gazetecilere sızdırdığı suçlamasıyla 30 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya. John Kiriakou, Ebu Zübeyde adlı terör suçlusunun yakalanmasında görev alan gizli CIA ajanlarının adını deşifre etmekle de suçlanıyor.

47 yaşındaki Kiriakou, 1990 ve 2004 yılları arasında CIA istihbarat uzmanı olarak, daha sonra da Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nda görev yapmıştı. Amerika Adalet Bakanlığı yetkilileri, John Kiriakou’nun gizli ajanları ve ulusal savunma bilgilerini deşifre etmeyi suç sayan yasalar kapsamında yargılanacağını bildirdi.

Kiriakou ayrıca yetkililere yalan bilgi vermekle de suçlanıyor.

John Kiriakou, 2008 yılında terör zanlılarını yakalama programında görev alan, bu kişileri sorgulamak üzere Amerika’nın kontrolündeki tesislere götürme görevine katılan bir gizli ajanın kimliğini gazetecilere vermekle suçlanıyor. Aynı şekilde eski CIA görevlisinin, Usame bin Ladin’in yardımcılarından Ebu Zübeyde’nin yakalanmasında görev alan bir meslektaşının adını gazetecilere verdiği iddia ediliyor. Ebu Zübeyde 28 Mart 2002’de Pakistan’da ele geçirilmiş ve Guantanamo’ya götürülmüştü.

XS
SM
MD
LG