Erişilebilirlik

Eski Büyükelçi Ross Wilson Ankara'ya Gönderildi


Ross Wilson
Ross Wilson

Yeni Büyükelçi John Bass'in hala Senato'dan onay alamadığının altını çizen Ankara'daki ABD Büyükelçiliği, ikili ilişkilerinin yoğun olduğu bir dönemde mevcut büyükelçi pozisyonunun boş kalmaması için Ross Wilson'un Ankara'ya 'Geçici Maslahatgüzar' olarak atandığını bildirdi

Amerika, eski Ankara Büyükelçisi Ross Wilson’u ‘Geçici Maslahatgüzar’ olarak yeniden Türkiye’ye gönderme kararı aldı.

Ankara’daki Amerikan Büyükelçiliği tarafından yapılan duyuruda, Başkan Barack Obama’nın yeni Büyükelçi olarak aday gösterdiği John Bass’in atamasının halen Senato’da 50’yi aşkın büyükelçiyle birlikte bekletildiğinin altı çizildi. Amerika’da tüm büyükelçi atamaları Senato’nun onayından geçmek zorunda.

Açıklamada şöyle devam edildi: “ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, böyle önemli bir pozisyonda herhangi bir boşluk oluşmaması amacıyla ve aciliyet gerektiren bölgesel sorunlara anında cevap verebilme konusunda Türkiye ile ABD arasındaki güçlü ilişkilerin oynadığı merkezi rolü dikkate alarak, 2005-2008 yılları arasında ABD’nin Ankara Büyükelçiği görevini yürüten Ross Wilson’dan, geçici olarak Maslahatgüzarlık görevini icra etmek üzere Ankara’ya dönmesini talep etmiştir.”

Bir süre önce Atlantic Konseyi adlı düşünce kuruluşundaki görevinden ayrılarak Wisconsin’e yerleşen Ross Wilson’un yarın (Cumartesi) yeni geçici görevine başlamak üzere Ankara’da olacağı bildirildi.

Kerry rica etmiş

Ross Wilson'un 'Geçici Maslahatgüzar' olarak yeniden Ankara'ya gönderilmesi kararını değerlendiren Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marie Harf, Başkan Obama'nın büyükelçiliğe aday gösterdiği John Bass'ın atamasının, Senato'da diğer 50 büyükelçi adayıyla birlikte bekletildiğini hatırlattı. "Türkiye'deki kritik büyükelçilik pozisyonunu doldurma konusunda uzun vadeli boşluk yaşanacağı olasılığıyla karşı karşıyayız. Amerika-Türkiye ilişkilerinin merkezi öneminin farkındayız. Bundan dolayı Dışişleri Bakanı [John Kerry], Ross Wilson'dan Ankara'ya dönmesini istedi."

Harf, John Bass'in ataması Senato tarafından onaylanıncaya kadar Wilson'un geçici maslahatgüzarlık görevine devam edeceğini belirtti. Bu uygulamanın olağan dışı olmadığının altını çizen Harf, halen bekleyen bazı büyükelçilik atamalarının 400 günü geçtiğine dikkati çekti.

Wilson'un yeniden Türkiye'ye gönderilmesinin IŞİD tehdidi yüzünden olup olmadığı sorulan Harf, Türkiye'nin NATO müttefiki ve IŞİD'in çok ciddi bir tehdit olduğunun altını çizmekle birlikte, Senato'nun adım atmayı reddetmesinden dolayı Türkiye'deki büyükelçilik pozisyonunun uzun süre boş kaldığını, bundan dolayı Büyükelçi Wilson'u Ankara'ya göndermeyi gerekli gördüklerini söyledi. Harf, "Senato'dan adım atmasını bekliyoruz. Türkiye ve diğer ülkelerde büyükelçilere ihtiyacımız var, o ülkelerde üst düzeyde temsil edilmenin önemli olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Harf bununla birlikte Ross Wilson'un ne kadar süre Türkiye'de geçici maslahatgüzar olarak görev yapacağı konusunda bir tahmin vermedi.

Geçen hafta Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı yemin törenine Amerika'nın üst düzeyde katılımda bulunmaması, ABD Dışişleri Bakanlığı'ndaki brifinglere katılan gazeteciler tarafından gündeme getirilmişti. Törene Büyükelçilik Maslahatgüzarı Jess Bailey katılmıştı. Bakanlık, Senato'nun John Bass'in büyükelçiliğini onaylamış olması durumunda, "iki diplomatın törene katılmış" olacağını bildirmişti.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG