Erişilebilirlik

'Esat Yeniden Kimyasal Silah Kullanmaya Başladı'


'Esat Yeniden Kimyasal Silah Kullanmaya Başladı'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Amerikan Kongresi’nde konuşan bazı görgü tanıkları, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ın isyancıların kontrolundaki bölgelerde yaşayan sivilleri öldürmek, korku saçmak ve evlerinden kaçmalarına yol açmak için, yeniden sistematik olarak kimyasal silah kullanmaya başladığını anlattı. Amerika Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda bilgi veren Suriyeli doktorlar ve insan hakları eylemcileri, korkunç olaylara tanıklık ettiklerini söylüyor.

Görüntüler klor gazından etkilendiğine inanılan kurbanlara ait. Doktorlar, çocukları kurtarmaya çalışıyor.

Doktor Muhammed Tennari, 16 Mart gecesi Sarmin’de yaralıları tedavi etmek üzere hastaneye çağrılmış: “Çok sayıda kişi nefes almakta güçlük çekiyordu. Gözleri ve boğazları yanıyordu. Çoğu kusuyordu. Hastanede yatak kalmadığı için bazı hastaları yere yatırdık. Küçük sahra hastanemizde bir anda kargaşa hakim oldu.”

Tennari, olay gecesi çekilen video ve fotoğrafları Kongre üyelerine gösterdi.

Doktor Tennari ve diğer görgü tanıkları, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ın sivillere yeniden kimyasal silahlarla saldırdığını söyledi. Ancak Esat rejimi bu iddiaları reddediyor.

Görgü tanıkları Mart ayından bu yana Suriye’de 31 kimyasal saldırı düzenlendiğini bildiriyor. Bu saldırılarda on kişi öldü, 531 kişi tedavi edildi.

Tanıklar yalnızca Suriye lideri Esat’ın, içi klor gazı dolu varilleri atacak helikopterlere sahip olduğunu söylüyor.

Doktor Annie Sparrow da bölgede görev yaptı: “Ben doktorum ve ölüm olaylarına tanık oldum, ama çocukları öldürmek için bu denli korkunç bir yöntem görmedim.”

Kongre üyeleri de görüntülerin kendilerini dehşete düşürdüğünü söylüyor. Bunlardan biri de Elliot Engel: “Kolay şaşıran biri değilim, ama çocukların ölümünü gösteren bu fotoğrafları gördükten sonra şok geçirdim.”

Engel, kendisi ve Komisyon başkanı Ed Royce’un, sivilleri varil bombaları ve klor gazı saldırılarından korumak için Pentagon’a Suriye’de bir uçuşa yasak bölge oluşturma yönünde harekete geçme çağrısında bulunduklarını söyledi: “Ya yerin üstünde Esat’ın varil bombalarının içine sıkıştırılan şarapnel parçalarına hedef olup ölecekler, ya da yer altına gizlenip bu sefer de klor gazıyla boğulma tehlikesine maruz kalacaklar. Suriyeliler bu iki seçim arasında kalmaktan kurtarılmalı.”

Suriye’de acil olarak bir uçuşa yasak bölge oluşturulması yönünde çağrılar artsa da, Amerika’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Samantha Power, bu öneriye sıcak bakmıyor. Power, Başkan Obama’nın, Suriye ordusuyla doğrudan çatışmaya girmenin risklerinin çok yüksek olduğuna inandığını söylüyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG