Erişilebilirlik

Esat: İdlib Kimyasal Saldırısı ‘Uydurma’


Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat yönetiminin suçlandığı İdlib’deki kimyasal saldırıyla ilgili olarak “yüzde yüz uydurma” dedi.

Fransız Haber Ajansı’na konuşan Esat, Suriye ordusunun bütün kimyasal silahları teslim ettiğini belirtti.

Amerika ve müttefikleri saldırıyı Suriye ordusunun düzenlediğini iddia ediyor.

Esat, olayla ilgili olarak Suriye’nin sadece tarafsız soruşturmaya izin vereceğini söyledi. Çarşamba günü Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde saldırının kınanması ve Şam’a soruşturmacılarla işbirliği yapması çağrısı yapan karar tasarısını veto etmişti.

Rusya, söz konusu gazın muhaliflerin deposunda olduğunu iddia ediyor.

Olay, 2013’ten buyana Şam yakınlarında yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiği sinir gazı saldırısının ardından meydana gelen en ölümcül saldırı olarak kayıtlara geçti.

Kimyasal Silahları İzleme Örgütü OPCW’deki İngiliz delegasyonu, saldırının yapıldığı Han Şeyhun’dan alınan örneklerde sarin gazı bulunduğunu kaydetti.

Suriye'den 'yüzlerce kişi öldü' iddiası

Bu arada Suriye ordusu Amerika liderliğindeki koalisyonun düzenlediği hava saldırısında IŞİD’e ait bir gaz deposunun vurulduğunu ve yayılan zehirli madde nedeniyle yüzlerce kişinin hayatını kaybettiğini iddia etti. Koalisyon ise bu iddiayı reddetti.

Haber bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.

Amerika Hava Kuvvetleri’nden Albay John Dorrian da koalisyonun söylenen bölgeye ve söylenen saatte saldırı düzenlemediğini kaydetti.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG